< Terug naar overzicht

Drie keer meer thuiswerkvergoedingen sinds begin coronacrisis

Het aantal bedienden dat sinds de start van de coronacrisis een thuiswerkvergoeding ontvangt, is verdriedubbeld. Toch blijven thuiswerkvergoedingen eerder de uitzondering dan de regel, want begin 2021 krijgt nog slechts 1,8 procent van de Belgische bedienden zo’n vergoeding. Het is nu uitkijken of het verhoogde RSZ- en belastingvrije plafond het aantal thuiswerkvergoedingen nog doet toenemen.

Een jaar na de start van het verplichte thuiswerk door corona krijgen drie keer meer bedienden een thuiswerkvergoeding: 1,8 procent van alle Belgische bedienden uit de private sector ontvangt ze. In januari en februari 2020 ging het nog maar over 0,6 procent. Het gemiddelde bedrag van de toegekende thuiswerkvergoedingen bedroeg in februari 2021 68,51 euro.

Ellen Van Grunderbeek, juridisch adviseur Kenniscentrum Acerta, geeft commentaar: “Werkgevers kunnen een maandelijkse thuiswerkvergoeding tot 129,48 euro RSZ- en belastingvrij toekennen. Voor de maanden april tot en met juni 2021 wordt dat bedrag nog opgetrokken naar 144,31 euro. Voorlopig ligt de gemiddelde thuiswerkvergoeding met 68 euro ongeveer op de helft van het wettelijke maximum. De thuiswerkvergoeding gaat natuurlijk ook ‘maar’ over elektriciteit, water en klein bureaugereedschap, waarvoor de factuur nu bij de thuiswerkende werknemer terechtkomt. Het thuiswerk zelf gaat ondertussen over meer dan dat. Toen duidelijk werd dat thuiswerk geen kwestie was van een paar dagen of weken, kwam ook de vraag naar een degelijke bureaustoel en een tweede scherm. Dat kan op verschillende manieren worden geregeld. Via een eenmalige terugbetaling, een terbeschikkingstelling, het cafetariaplan enzovoort. De registratie van de thuiswerkvergoedingen vertelt dus zeker niet alles.”

Volgens het geregistreerde thuiswerk zou in februari 2021 6,6 procent van de bedienden van thuis hebben gewerkt. Dat is tien keer meer dan in februari 2020. Toch tonen die cijfers niet het gehele verhaal. Slechts een fractie van het totale thuiswerk wordt door bedrijven structureel geregistreerd.

Bron: Acerta. De gegevens zijn gebaseerd op een steekproef met de werkelijke gegevens van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen