< Terug naar overzicht

Drie generaties managers aan het roer

Generatie Y-werknemers klimmen steeds verder op de bedrijfsladder en krijgen een managementrol. Maar generatie X wordt door hun oudere en jongere collega’s als het meest competent beschouwd om organisaties nu en in de nabije toekomst te leiden. Al blijft het managen van verschillende generaties een heuse uitdaging.

Dat blijkt uit een studie van consultant Ernst & Young bij meer dan 1200 Amerikaanse medewerkers. Generatie Y krijgt steeds vaker een managementrol. Tussen 2008 en 2013 evolueerde 87 procent van generatie Y naar een managementfunctie. Terwijl in deze periode slechts 38 procent uit de generatie X en 19 procent babyboomers promotie maakten.

Generatie X krijgt van zowel hun oudere als jongere collega’s het meeste lof. 80 procent van de respondenten ziet in hen de beste managers in de huidige economische context.

Slechts 27 procent beschouwt generatie Y vandaag als goede managers. Toch is er hoop, hun collega’s geloven in hun leiderschapspotentieel. 52 procent ziet generatie Y tegen 2020 ontpoppen tot capabele managers.

De jongste generatie managers wordt vooral geprezen omdat ze het beste kunnen omgaan met diversiteit. Babyboomers worden geprezen voor hun kunde om veranderingen te begeleiden en door te voeren in turbulente tijden.

Verloning en incentives


75 procent van de respondenten ziet het managen van drie generatie managers als een grote uitdaging. Vooral omwille van de verschillende jobverwachtingen (77 procent) en omdat niet iedereen zich comfortabel voelt bij de idee dat jongere managers leidinggeven aan oudere medewerkers.

De generatieverschillen komen ook tot uiting in de beloningsvoorkeuren. Zo hechten babyboomers het meeste belang aan geldelijke verloning en benefits, 29 procent in vergelijking met 19 procent voor generatie X en 17 procent voor generatie Y. Al blijft cash voor alle generaties belangrijk.

Flexibiliteit is de belangrijkste niet-geldelijke incentive. 18 procent noemt flexibiliteit als belangrijkste benefit. Maar vooral generatie X hecht er veel belang aan. 38 procent van generatie X zegt dat een gebrek aan flexibiliteit een reden is om een andere werkgever te zoeken.

Logischerwijze zijn promotiekansen voor generatie Y het belangrijkst. Zij staan immers nog aan het begin van hun carrière.

Weinig vooroordelen


Generatie X wordt door zijn oudere en jongere collega’s als productief (73 procent) en een teamspeler (65 procent) gezien. Ze zijn het minst moeilijk om mee samen te werken (16 procent) en zijn ook zelden cynisch of neerbuigend (29 procent).

Generatie Y wordt geprezen voor zijn kennis van technologie (78 procent) en sociale media (70 procent). Maar meer dan een derde (36 procent) vindt het moeilijk om hen samen te werken.

Babyboomers zijn volgens hun jongere collega’s harde werkers (73 procent) en teamspelers, maar ze kunnen zich minder goed aanpassen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen