< Terug naar overzicht

Doorstroming van sociale economie naar reguliere job verloopt moeizaam

Werknemers uit de sociale economie stromen maar moeizaam door naar de reguliere economie. Dat blijkt uit een onderzoek van Stroomopwaarts, een netwerk dat bestaat uit de VDAB, vakbonden en werkgeversverenigingen.

Mensen die op de reguliere markt moeilijk aan werk geraken, kunnen via de sociale economie ervaring opdoen om zo door te stromen naar een reguliere job. Maar die doorstroming verloopt zeer moeizaam. 

Inclusief ondernemen

In het kader van het congres 'Samen Stromen', dat maandag georganiseerd wordt door de Vlaamse overheid, roept Stroomopwaarts bedrijven op een lans te breken voor inclusief ondernemen, en om de kloof tussen de sociale en reguliere economie te overbruggen.

Die kloof is enorm, zo blijkt uit een rondvraag van Stroomopwaarts. Voor de reguliere economie heeft de sociale economie een imago van geitenwollensokken, waar het sociale primeert op het economische. Omgekeerd, ziet de sociale economie bedrijven uit de reguliere markt als kapitalisten die geld willen verdienen op de kap van werknemers.

Om de kloof te dichten, heeft het netwerk een aantal aanbevelingen geformuleerd voor de overheid. Alles begint bij een minimaal personeelsbeleid: vertalen bedrijven de samenleving naar het eigen beleid of niet? Bij Albert Heijn zie je bijvoorbeeld kleuren en hoofddoeken op de werkvloer, diversiteit dus.

Motiverende quota

Om ervoor te zorgen dat bedrijven zich openstellen voor werknemers uit de sociale economie, moet de sociale economie beter op de kaart gezet worden. Bedrijven die op een inclusieve manier werken, kunnen dan als ambassadeur dienen. Een andere aanbeveling van het netwerk is om de doorstroom financieel aantrekkelijk te maken. Om misbruik te vermijden, moet het wel zorgvuldig worden opgevolgd.

Het netwerk wil ook aan de slag met 'motiverende quota', zij het niet afdwingbaar.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen