< Terug naar overzicht

Doorsnee Vlaming werkt tot zijn zestigste

De Vlamingen blijven almaar langer aan het werk. De voorbije 15 jaar verhoogde de gemiddelde uittredeleeftijd van 58,3 naar 59,6 jaar.

Het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE), een interuniversitair kenniscentrum in Leuven, schoof de evolutie van de uittredeleeftijd in Vlaanderen onder de loep. De jongste cijfers hebben betrekking op 2013. Toen lag het gemiddelde uitstapmoment voor mannen op 59,8 jaar en voor vrouwen op 59,2 jaar. Dat geeft een algemeen gemiddelde van 59,6 jaar. Precies 15 jaar vroeger was dat nog 58,3 jaar.

Als de trend zich doorzet, stopt de gemiddelde Vlaming in 2017 iets na zijn zestigste verjaardag definitief met werken. Achter dat gemiddelde gaan grote verschillen schuil en niet alleen tussen mannen en vrouwen. Een andere studie van Steunpunt WSE toont immers aan dat amper 42,9% van de 55-plussers aan de slag was in 2013. Bij mannen was dat 48,8%, bij vrouwen 37%. Toch is die 42,9% een enorme stijging: 15 jaar vroeger was slechts 25% van de 55-plussers beroepsactief. Opmerkelijk: 30 jaar vroeger was nog 51,1% van de mannelijke 55-plussers aan het werk. 

Vergeleken met de 15 landen van de ‘oude’ Europese Unie, liggen onze cijfers vrij laag. De gemiddelde uittredeleeftijd is er nu 60,1 jaar. Italië, Spanje en Frankrijk doen nauwelijks beter dan België. Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken overschrijden de kaap van 61 jaar. Zweden scoort het hoogst met bijna 63 jaar. 

Bron: De Standaard (standaard.be), Steunpunt WSE (steunpuntwse.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen