< Terug naar overzicht

Diversiteit verbetert de bedrijfsprestaties

Sallie Krawcheck, voorzitster van een netwerkorganisatie voor vrouwen, wijt de voorbije financiƫle crisis aan het groepsdenken. En de beste remedie tegen groepsdenken is volgens haar diversiteit.

Sallie Krawcheck had het tijdens een lezing van de Society for Human Resource Management’s 2015 Employment Law & Legislative Conference in Washington DC over de oorzaak van de crisis en welke lessen we daaruit moeten trekken. En in tegenstelling tot de media die hebzucht als oorzaak van de recessie aanduidden, legt Krawcheck het groepsdenken aan de basis van de crisis. De hele top van Wall Street had immers dezelfde achtergrond, ze gingen naar dezelfde scholen en hun families gingen samen op reis. Hierdoor dacht de hele financiële top op dezelfde wijze. Iets wat alleen maar doorbroken kon worden door het introduceren van meer diversiteit.

En inderdaad, studies tonen aan dat genderdiverse bedrijfsleidingen zorgen voor meer inkomsten, minder risicovolle besluiten, meer consumentenzorg, meer focus op de lange termijn en meer innovatie. Je kan de situatie het best vergelijken met een voetbalploeg: een team met alleen maar spitsen kan nooit kampioen spelen. Diversiteit is dus broodnodig, maar sinds de financiële crisis in 2008 volop doorbrak, is Wall Street enkel nóg mannelijker, blanker en meer van middelbare leeftijd geworden.

Krawcheck vertelde op de conferentie dat ook zij schuld treft. Tijdens haar vorige carrière op Wall Street vroeg zij haar recruiters immers om de beste personen aan te werven, en niet om het beste team. Dat team bestaat immers niet uit de top performers, maar uit een groep die gekenmerkt wordt door diversiteit.

Het grote gevaar voor de diversiteit is ook dat bepaalde carrièrevrouwen, juist om hogerop te geraken, zich meer als mannen gaan opstellen. En zo kan opnieuw een top ontstaan die identiek op dezelfde wijze denkt en handelt.

Bron: SHRM (shrm.org)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen