< Terug naar overzicht

Diversiteit in het beleid levert op

Meer dan vier op vijf Europese bedrijfleiders (83%) zeggen goede zaken te doen door in hun onderneming bijzondere aandacht te hebben voor diversiteit. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Commissie bij 800 bedrijven. Niet alleen ethische redenen kunnen u dus over de streep trekken.

De belangrijkste voordelen van een bedrijf dat zijn deuren openstelt voor vele culturen en minderheidsgroepen, liggen in de rekrutering en de retentie van het personeel, zegt 42% van de respondenten. Het betere bedrijfsimago is ook een belangrijke troef (38%) van een diversiteitbeleid. Aandacht voor verscheidenheid verbetert ook de samenwerking tussen medewerkers onderling en verhoogt de graad van innovatie en productontwikkeling binnen de organisatie (26%).

In het noorden en het westen van de EU is de diversiteitcultuur al sterker doorgedrongen dan in het zuiden en in de nieuwe lidstaten uit Oost-Europa. In totaal heeft ongeveer de helft van de bedrijven een specifiek diversiteitbeleid ingevoerd. Het rapport van de EU-commissie heeft het vooral over non-discriminatie op vlak van etnische of raciale oorsprong, handicap, religie of geloof, leeftijd en seksuele geaardheid. Vladimir Spidla, EU-commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen is een tevreden man: “Bedrijven maken werk van de implementatie van diversiteit. Ze zien er ook de zakelijke voordelen van in. Vele ondernemingen gaan verder dan waartoe de wetgeving hen minimaal verplicht.” De voornaamste hinderpalen bij de invoering zijn het gebrek aan informatie over en bewustzijn van het bestaan van diversiteitpraktijken (20%), moeilijkheden bij het meten van resultaten (20%) en discriminerend gedrag op de werkvloer (17%).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen