< Terug naar overzicht

Diversiteit aan de top? Zwijg erover tegen beleggers!

Bedrijven die vrouwen benoemen in de raad van bestuur worden daarvoor gestraft op de beurs. De waarde van het bedrijf wordt gedurende twee jaar lager ingeschat, reveleert nieuw onderzoek bij 1644 beursgenoteerde bedrijven door de Franse business school Insead. De lagere beurswaarde heeft niets te maken met de prestaties van het bedrijf of de kunde van de topvrouwen, maar alles met de beeldvorming bij aandeelhouders.

Onderzoekers Isabelle Solal en Kaisa Snellman aan de Franse business School Insead onderzochten de relatie tussen diversiteit van het bestuur en de waarde van 1644 aandelen van bedrijven die van 1998 tot 2011 in de VS op de beurs werden verhandeld. Ze vonden geen relatie tussen de winstgevendheid en productiviteit van een bedrijf en het geslacht van de leden van de raad van bestuur.

Toch reageert de markt negatiever op de aanstelling van een vrouw dan op die van een man in de raad van bestuur. Voor elke vrouw die toegevoegd wordt aan de raad van bestuur verliest het bedrijf gemiddeld 2,3 procent van zijn beurswaarde. Voor bedrijven die nadrukkelijk een diversiteitsbeleid voeren, loopt dit verlies zelfs op tot 6 procent. Het duurt twee jaar alvorens dit effect verdwenen is.

Winstmaximalisatie primeert

Een mogelijke verklaring is volgens Solal en Snellman dat aandeelhouders het bedrijf anders beoordelen als een vrouw lid wordt van de raad van bestuur, vooral als het bedrijf de keuze kadert in het diversiteitsbeleid. Voor beleggers is dit een signaal dat voor het bedrijf winstmaximalisatie geen prioriteit is, maar wel het nastreven van sociale doelen. Daardoor worden deze bedrijven minder populair bij beleggers en daalt dus hun marktwaarde.

De onderzoekers testten vervolgens deze hypothese aan de hand van een experimenteel onderzoek bij 193 alumni van een business school. Zij kregen lukraak twee versies van een persbericht over de benoeming van een nieuw bestuurslid. In het ene persbericht ging het over een vrouw, in het andere een man. Voor het overige was het cv van het nieuwe bestuurslid hetzelfde.

De proefpersonen associeerden de benoeming van een vrouwelijk bestuurslid met de voorkeur van het bedrijf om meer prioriteit te geven aan sociale doelen in plaats van aan winstmaximalisatie. Als bedrijven de benoeming van een vrouwelijk bestuurslid kaderen binnen hun diversiteitsbeleid, werden de competenties van de vrouwen nog lager ingeschat door de proefpersonen.

Het advies van de onderzoekers is dan ook om bij het aanstellen van vrouwelijke directieleden de focus vooral te leggen op de kunde, vaardigheden en verdiensten van het nieuwe bestuurslid en minder op het geslacht. Om beleggers gerust te stellen dat dit niets verandert aan de strategie en/of doelstellingen van het bedrijf.

Bron: Insead

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen