< Terug naar overzicht

"Discrimineren van werkzoekenden is aanvaardbaar", vinden vele Vlamingen

Een kwart van alle Vlamingen vindt het de normaalste zaak van de wereld dat een allochtoon minder kans maakt op werk. Ook bij sollicitaties is de ongelijkheid groot. Kandidaten met een vreemde naam worden slechter beoordeeld dan sollicitanten met typisch Vlaamse namen, ook al spreken ze goed Nederlands.

Een vierde van alle ondervraagden vindt het aanvaardbaar dat een werkgever rekening houdt met de herkomst van een sollicitant. Een aanzienlijke minderheid beschouwt discriminatie op de arbeidsmarkt, zowel bij allochtonen, vrouwen en holebi's, normaal. Dat blijkt uit een 'gelijke-kansensurvey' van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Hasselt.

2405 mensen tussen 25 en 70 jaar vulden een vragenlijst in. 8,1 procent van hen onderschrijft het principe van gelijke kansen niet of amper. Sceptici oefenen meestal een vrij beroep uit of werken als zelfstandige. Ook opmerkelijk: ouderen zijn toleranter dan jongeren.

Niet-Europese allochtonen hebben zeven keer minder kans om een betaalde job te hebben dan autochtonen. Veertig procent van hen denkt dat zij kansen missen door hun etnische herkomst. Hun mening wordt ondersteund door de overgrote meerderheid: 81,4 procent van de ondervraagden is ervan overtuigd dat een Vlaming eerder werk vindt dan een allochtoon.

Iets minder dan 30 procent denkt dat mannen en hetero's, autochtoon of allochtoon, sneller een baan vinden dan vrouwen en holebi's.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen