< Terug naar overzicht

Discriminatie op arbeidsmarkt nogmaals aangetoond

Het Antwerpse stadsbestuur gaf aan onderzoekers van de UGent onder leiding van arbeidseconoom professor Stijn Baert de opdracht eventuele discriminatie op de lokale arbeidsmarkt in kaart te brengen. Praktijktests brachten aan het licht dat er wel degelijk discriminatie bestaat op basis van leeftijd en (sommige) ‘vreemde’ familienamen, maar niet op basis van geslacht of seksuele geaardheid. Wat betekent dit en welke gevolgen zal het hebben?

Eerst de resultaten. Tussen februari 2020 en februari 2021 werden 2.880 fictieve sollicitaties verstuurd op 1.440 echte vacatures uit diverse sectoren. Telkens werden twee kandidaturen voor dezelfde baan verstuurd via e-mail, met nagenoeg identieke motivatie en cv. Een belangrijk verschil tussen beide: de naam, de leeftijd, het geslacht of de seksuele geaardheid. Gekeken werd naar een positieve reactie op de sollicitatie: een uitnodiging voor een gesprek of een vraag naar meer informatie.

Voor geslacht en seksuele geaardheid vonden de onderzoekers geen verschil inzake de kans op een uitnodiging. Zogenaamd oudere werknemers (50+) verging het minder gunstig: zij hadden 11 procent minder kans op een positieve reactie dan 38- of 44-jarigen en zelfs 20 procent minder voor een uitnodiging tot gesprek.

Personen met een niet-Vlaamse naam kregen gemiddeld 17 procent minder positieve reacties. Maar nu komt er iets vreemds: op Marokkanen (30 procent minder) en Slowaken (26,5 procent minder) zijn veel bedrijven om god weet welke reden niet tuk. Voor Turken en Ghanezen vonden de onderzoekers geen significante discriminatie. Voer voor sociologische analyse en voor psychologisch onderzoek van rekruteerders.

De inzichten uit dit onderzoek zijn niet alleen relevant voor ’t Stad, maar ook voor de veel grotere Parking. Dit onderzoek is een verbeterde versie van dat wat Stijn Baert jaren geleden al uitvoerde in Gent. Nu heeft hij ook gegevens per economische sector. Dat laat toe in een volgende fase per sector de problemen en/of pluspunten te identificeren, overleg te plegen met alle mogelijke betrokkenen en actie te ondernemen om discriminatie terug te dringen. Het was het opzet van bij het begin en schepen voor Gelijke Kansen Karim Bachar maakt zich sterk dat er snel een vervolg komt. Zonder “shamen, blamen of sanctioneren” van bedrijven of sectoren, zoals hij in Het Laatste Nieuws aangaf. Als het maar Vooruit gaat…

Bron: Het Laatste Nieuws, De Standaard, VRT

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen