< Terug naar overzicht

Directeurs en bestuurders weinig betrokken

Betrokkenheid is essentieel om personeel gemotiveerd aan de slag te houden en verloop tegen te gaan. Vaak wordt verondersteld dat directieleden vanzelfsprekend meer betrokken zouden zijn dan de medewerkers die lager op de bedrijfsladder staan, maar dat is niet het geval.

Niet alleen personeel op lagere echelons en middenkader zijn slecht betrokken bij hun werk, ook voor meer dan de helft van de directieleden is dat het geval. Onderzoek van HR-dienstverlener Right Management bij meer dan 16.500 werknemers in zes landen haalt de mythe van de meer gemotiveerde top onderuit.
Slechts 47% van de CEO’s, algemeen directeuren en andere bestuursleden in de VS, Groot-Brittannië, Australië, Denemarken, Noorwegen en Zweden zijn volledig toegewijd aan hun werk. “Ik zou me ernstige zorgen maken over de onderneming waar de topmensen niet volledig bij de zaak betrokken zijn”, zegt Charles Fair van Right Management. “Niet alleen zijn zij verantwoordelijk voor de prestaties en het beleid van de onderneming, maar ook voor de motivatie en productiviteit van de rest van de medewerkers. Bedrijven met betrokken, gemotiveerde werknemers zien hun omzet vaak met een derde stijgen, hebben twee keer zoveel trouwe klanten en hebben 44% meer kans op een bovengemiddelde winst. Ook het personeelsverloop is lager wanneer mensen betrokken zijn bij hun werk.”
Uit het onderzoek blijkt voorts dat hoe langer iemand bij een bedrijf werkt, hoe minder betrokken hij of zij is. Driekwart van de werknemers die vijf jaar of langer voor dezelfde werkgever presteren is noch tevreden, noch toegewijd of betrokken. Nieuwkomers verkeren in een meer motiverende situatie: in het eerste jaar bij een werkgever is bijna 60% betrokken en tevreden. Meer aandacht voor het blijven motiveren van werknemers, vooral als ze langer werkzaam zijn in het bedrijf, is dus aangewezen. Hier is vast en zeker een rol weggelegd voor de manager. Het onderzoek toont echter aan dat slechts vier van de tien werknemers hun direct leidinggevende motiverende vaardigheden toedichten en dat bijna tweederde zich niet gewaardeerd voelt door de superieuren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen