< Terug naar overzicht

Diploma nog altijd beste garantie voor job

8449 van 72.128 schoolverlaters of 11,7 procent is na een jaar nog steeds werkzoekend. Een diploma is nog steeds de beste garantie om een eerste job te vinden. Toch blijft het aantal schoolverlaters dat ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt komt hoog.

Dat blijkt uit een studie van VDAB, waarbij schoolverlaters die de school verlieten in 2011 een jaar lang in hun zoektocht naar een eerste job gevolgd werden.

Van de 72.128 schoolverlaters in dit onderzoek waren er één jaar na het verlaten van de school 8449 werkzoekend of 11,7 procent. Dit is gezien de huidige economische conjunctuur zonder meer een uitstekend resultaat.

Toch zijn er een aantal aandachtspunten. Zo komt nog steeds één op de acht schoolverlaters in Vlaanderen ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt.

In Vlaanderen baart de toestand in de provincie Antwerpen op dit vlak de meeste zorgen met een aandeel ongekwalificeerden van 14,6 procent. Vooral mannen komen laaggeschoold op de arbeidsmarkt en zijn dus kwetsbaar.

Een diploma halen blijkt nog steeds de meeste garanties te bieden om snel een eerste job te vinden. In het beroepssecundair onderwijs wordt stilaan duidelijk dat het volgen van een zevende jaar echt wel nodig is.

Wie technisch onderwijs volgde, heeft de beste kansen op werk bij de middengeschoolden, maar kan even goed verder studeren in een aanverwante opleiding in het hoger onderwijs.

Ruim 4500 schoolverlaters verlaten ieder jaar de school na het algemeen secundair onderwijs. Dit is echt wel een gemiste kans, zowel voor de jongeren als voor de arbeidsmarkt. Deze jongeren hebben zeker potentieel, maar zijn niet klaar voor het grote werk.

Professionele bachelors maken de beste aansluiting met de arbeidsmarkt. Op een paar uitzonderingen, na kan je eigenlijk alleen goede keuzes maken in dit studieniveau.

Twee op de drie professionele bachelors zijn vrouwen en zij kiezen hoofdzakelijk voor conjunctuurongevoelige opleidingen in de zorgsector, sociaal werk of onderwijs.

Mannen tonen op dit niveau gelukkig wat meer belangstelling voor technologie en dragen zo bij tot de oplossing van de knelpuntproblematiek op de arbeidsmarkt.

De verhouding man/vrouw is iets meer in evenwicht in de masteropleidingen. Qua aansluiting met de arbeidsmarkt moeten zij nipt de duimen leggen voor de professionele bachelors. Ook hier zijn er tal van opleidingen die 100 procent tewerkstelling garanderen na één jaar, terwijl er ook zijn die slechts aan een beperkt aantal schoolverlaters kansen biedt op tewerkstelling in het vakgebied.

Bron: VDAB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen