< Terug naar overzicht

Digitalisering leidt niet tot massale jobdestructie

De digitalisering, artificiële intelligentie en de technologische innovatie staan hoog op de agenda van de wereld van het werk. Maar zijn de werkgevers ook op de korte termijn klaar voor de ‘Skills Revolution’? Op welke manier worden ze de komende twee jaar beïnvloed door de automatisering? Zullen ze nood hebben aan nieuwe profielen?

Volgens een recent rapport van McKinsey kan 45 procent van de betaalde jobs vandaag worden geautomatiseerd met de beschikbare technologie. Technologie disrupteert, vernietigt, herverdeelt én creëert jobs. Technologie mag dan wel goedkoper worden en minder complex, toch neemt de druk op de competenties en de spanning toe – het tekort aan talent versterkt dat effect nog. Het is één van de belangrijkste redenen waarom de werkgevers nog niet staan te springen om medewerkers door machines of robots te vervangen.

Op korte termijn is de situatie vrij duidelijk en zal de automatisering zelfs in het voordeel spelen van de tewerkstelling. Op de vraag of de digitalisering en automatisering jobs zullen vernietigen of creëren de komende twee jaar, antwoordt 19 procent van de werkgevers wereldwijd dat ze dankzij de technologie medewerkers zullen aanwerven, terwijl slechts 12 procent van mening is dat hun personeelsbestand zal krimpen. Volgens 64 procent zal het geen effect hebben op hun loonmassa op voorwaarde dat hun medewerkers over de juiste vaardigheden beschikken, en bereid zijn om zich aan te passen en te leren.

De Italiaanse werkgevers zijn de grootste optimisten, 33 procent verwacht jobcreatie de komende twee jaar dankzij de automatisering. Ook positieve geluiden bij hun collega’s uit Portugal (+21 procent), de Verenigde Staten (+16 procent), Brazilië (+15 procent), Canada (+10 procent), Spanje (+10 procent) en in mindere mate China (+9 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+7 procent).

België (-1 procent) verwacht zoals de meeste Europese landen, geen grote jobdestructie door de automatisering. Net zo min als Duitsland (0 procent), Frankrijk (-2 procent) en Nederland (-3 procent) trouwens. In tegenstelling tot de Indische werkgevers, van wie 26 procent verwacht dat er de komende twee jaar veel banen verloren zullen gaan onder druk van de automatisering. Dat blijkt uit een bevraging van ManpowerGroup bij meer dan 18.000 werkgevers in 43 landen en gebieden.

Data-analisten én HR-profielen gezocht

Volgens het onderzoek zullen IT-profielen (+26 procent) de grootste groei kennen, gevolgd door HR- (+20 procent), en commerciële en frontlineprofielen (+15 procent). Weinig groeiperspectieven voor administratieve medewerkers (+5 procent), managementfuncties (+4 procent), en boekhouders en financiële profielen (+1 procent). 

Overal ter wereld en in alle sectoren zal de vraag naar data-analisten boomen, mensen die waardevolle data kunnen verwerken, synthetiseren en analyseren in het belang van de groei van de onderneming. Zoals gezegd, zal ook de vraag naar HR-profielen sterk toenemen en meer in het bijzonder de vraag naar change- en talentmanagers. Op commercieel vlak groeit de nood aan mensen die de nieuwe digitale oplossingen aan de man kunnen brengen.

Creativiteit, emotionele intelligentie en cognitieve flexibiliteit

De ‘skills revolution’ doet een nieuw set vaardigheden ontstaan. Volgens een recente studie van Deloitte verwachten 3 op de 4 werkgevers dat de automatisering de komende jaren nieuwe vaardigheden zal vereisen. Technologische innovaties zouden nieuwe kansen creëren in de mate dat ook de organisaties en de medewerkers daarop zijn voorbereid.

De meest gezochte competenties worden creativiteit, emotionele intelligentie en cognitieve flexibiliteit. Die moeten de medewerkers in staat stellen om samen te werken met de robots en het potentieel ervan te versterken. Niet om zich te laten vervangen.

Prioriteiten: inzetbaarheid en leercapaciteit

Verwacht wordt dat de technologische ontwikkelingen de vaardigheden onder druk zullen blijven zetten, geen enkele generatie blijft gespaard. Zowat 65 procent van de jobs die generatie Z (jonger dan 20 jaar) zal uitoefenen, bestaat vandaag nog niet. Volgens het Wereld Economisch Forum wordt meer dan een derde van de sleutelcompetenties van de meerderheid van de jobs anno 2020 vandaag nog niet als cruciaal beschouwd.

Om weerwerk te leveren tegen de veroudering van de kennis moeten medewerkers hun inzetbaarheid veiligstellen. Ze moeten anders gezegd in staat zijn om hun slagkracht te behouden op de arbeidsmarkt. Hub ‘leercapaciteit’ (learnability) zal steeds belangrijker worden voor de loopbaan en voor de maatschappij in het algemeen.

Bijscholen, aanwerven of outsourcen?

De nieuwe wereld van het werk verplicht de werkgevers om de inventaris te maken van de vaardigheden die ze in de toekomst nodig zullen hebben om te blijven groeien. Uit de ManpowerGroup-enquête ‘Tekort aan Talent’ blijkt dat de bedrijven (51 procent) de voorkeur geven aan de opleiding en vorming van de eigen medewerkers (omscholen en bijscholen), vooraleer ze een beroep doen op extern talent (aanwerven of outsourcen).

De cijfers uit het nieuwe onderzoek bevestigen die stelling. Wat doen de werkgevers om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de digitalisering en automatisering op het vlak van:

Bij- of omscholing?

  • 74 procent biedt interne opleidingen aan.
  • 62 procent organiseert externe opleidingen.
  • 39 procent schakelt tijdelijk experts in tot de kennisoverdracht naar de eigen medewerkers is voltooid.

Aanwerving of outsourcing?

  • 44 procent werft medewerkers met nieuwe vaardigheden aan om de bestaande ploeg te versterken.
  • 29 procent werft medewerkers met nieuwe vaardigheden aan om bestaande medewerkers te vervangen.
  • 23 procent besteedt activiteiten uit om het tekort aan talent op te vangen.

Bron: ManpowerGroup (manpowergroup.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen