< Terug naar overzicht

Dertig procent meer jobaanbiedingen dan in 2019: werknemers aan de macht?

De recente en onverwacht hoge economische groei doet ook de vraag naar werknemers toenemen. Volgens berekeningen van een rekruteringsbedrijf, gespecialiseerd in ‘hogere profielen’, zouden bedrijven in het tweede kwartaal van 2021 liefst 30 procent meer aanwerven dan in het tweede kwartaal van 2019. Hoe moet dat aflopen?

Voor de gezondheidscrisis was de situatie op de arbeidsmarkt goed. Na de grote dip in het afgelopen anderhalf jaar, verwachtte men dat de aanwervingsmarkt beetje bij beetje terug op gang zou komen. Maar kijk nu: de aanwervingen staan op hetzelfde niveau als voor 2008. “Kandidaten zijn weer koningen geworden”, stelt het rekruteringskantoor vast.

Het stelt ook iets anders vast: “Al jaren doet het gerucht de ronde dat de arbeidsmarkt niet meer is wat ze geweest is en dat het hebben van meerdere diploma's een averechts effect zou hebben op het vinden van een baan. In werkelijkheid is dit niet waar. Vandaag weigert één op twee kandidaten een jobaanbieding. Bovendien is het werkloosheidscijfer, dat als voorhamerargument wordt gebruikt, een illusie en geeft het de werkelijkheid niet weer. Tenminste niet helemaal. Hooggekwalificeerde kandidaten vinden nog steeds zonder problemen werk. Bedrijven werven al enkele jaren in grote getale aan. Commerciële en IT-profielen hoeven zich geen zorgen te maken, net als de anderen. Niettemin zal in de nabije toekomst de kloof tussen gekwalificeerde en ongekwalificeerde profielen groter worden. Deze laatsten zullen de eerste slachtoffers zijn van een voortdurend evoluerende arbeidswereld met, voor bepaalde sectoren, de automatisering van een reeks standaardtaken. Het is voor hen dat wij innoverende oplossingen zullen moeten vinden."

Bron: Michael Page Belgium

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen