< Terug naar overzicht

Derde van ouderschapsverloven opgenomen door mannen

Het aandeel van door mannen opgenomen ouderschapsverlof is licht gestegen. Een derde van de ouderschapsverloven wordt opgenomen door mannen en dan vooral door vaders ouder dan 40 jaar. Opmerkelijk: hoe lager het studieniveau, hoe groter het aandeel mannen dat ouderschapsverlof opneemt.

Het aandeel vaders dat ouderschapsverlof opneemt, is in de periode van 2019 tot 2021 stabiel gebleven. Bovendien zijn het vooral vaders ouder dan 40 jaar die de zorg voor hun kinderen opnemen. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Partena Professional van een representatief staal van 8000 werknemers.

Slechts 12,69 procent van de werknemers tussen 20 en 29 jaar die ouderschapsverlof opnemen, zijn mannen. In de leeftijdscategorie 30 tot 39-jarigen stijgt dit aandeel tot 25 procent. Vanaf 49 jaar stijgt het aandeel mannelijke werknemers die ouderschapsverlof opnemen, naar 46,68 procent. In de leeftijdscategorie 50 tot 59 jaar stijgt het aandeel zelfs tot 70 procent.

Studieniveau

Ook het verschil in vertegenwoordiging van mannen tussen arbeiders (39,54 procent) en bedienden (29,74 procent) bij de ouders die ouderschapsverlof opnamen is opvallend. Daarnaast speelt ook het studieniveau een rol in het al dan niet opnemen van ouderschapsverlof door mannen. Van de werknemers met als hoogste diploma lager onderwijs bedraagt het aandeel mannen 40,38 procent. Bij werknemers met als hoogste diploma secundair onderwijs daalt het percentage naar 36,01 procent. Bij de houders van een niet-universitair hoger onderwijsdiploma daalt de verhouding verder naar 31,55 procent. Bij de houders van een universitair diploma tot slot vertegenwoordigen mannen 28,18 procent van de werknemers die ouderschapsverlof opnamen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen