< Terug naar overzicht

Derde meer camera’s op werkvloer

Het aantal aanvragen voor camera’s op de werkvloer is vorig jaar met 36% toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van de Privacycommissie. Vorig jaar kreeg de commissie 643 aanvragen voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer. In 2012 werden er 472 aanvragen ingediend.

“Dat steeds meer bedrijven hun medewerkers willen controleren, is begrijpelijk”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van zelfstandigenorganisatie NSZ. Onderzoek van de ondernemersorganisatie toonde immers aan dat diefstal door eigen personeel goed is voor 39% van de diefstallen in handelszaken.

Daarnaast kunnen camerabeelden er ook voor zorgen dat ellenlange discussies bij ontslagen vermeden worden. “Dat is, zeker nu alle ontslagen gemotiveerd moeten kunnen worden, geen luxe meer”, zegt Mattheeuws. Ook de lagere kostprijs van camerasystemen verklaart deels de forse stijging.

Zomaar een camera plaatsen op de werkvloer, kan niet. De werkgever moet elke medewerker persoonlijk inlichten over het aantal camera’s en de plaats waar ze hangen. Bovendien moet er een goede reden zijn om de beelden te herbekijken, bijvoorbeeld bij het vermoeden van diefstal. Continu en zonder aanwijsbare reden personeel in het oog houden, kan dus niet.

Bron: NSZ

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen