< Terug naar overzicht

Depressief? Twee keer per week bij de psy is beter. Of niet?

Op 30 april doctoreert klinisch psychologe Sanne Bruijniks (postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Freiburg) aan de Vrije Universiteit Amsterdam met een onderzoek naar de impact van sessiefrequentie op de uitkomst van psychotherapie bij depressie. De conclusies zijn ook relevant voor HR: u hebt zeker medewerkers met een depressie (als u er onderhand zelf niet aan lijdt).

In Nederland is het de gewoonte dat psychotherapeutische sessies tegen depressie wekelijks plaatsvinden. Dat lijkt niet de beste oplossing te zijn. Een recent grootschalig onderzoek wijst uit dat twee sessies per week betere resultaten opleveren. Dat terwijl het totale aantal sessies per proefpersoon hetzelfde bleef.

“Patiënten die twee keer per week psychotherapie kregen, hadden een significante en snellere vermindering van depressie-ernst t.o.v. patiënten die een keer per week psychotherapie kregen. Ook was er sprake van een significant minder voortijdige behandeluitval in de twee sessies per week groep”, lezen we in De Jonge Psychiater.

Een hogere sessiefrequentie zou er volgens Bruijniks kunnen voor zorgen dat de inhoud beter onthouden wordt, waardoor de therapievaardigheden beter worden aangeleerd. Ook zou een hogere frequentie de therapeutische relatie kunnen verbeteren, waardoor patiënten beter gemotiveerd zijn.

Het leervermogen en werkgeheugen van de patiënt speelt ook een rol. Daarom kunnen voor verschillende personen verschillende sessiefrequenties nuttig zijn.

Belangrijke kanttekening: het algemene behandelsucces valt tegen voor de twee groepen. Slechts een klein percentage (hoogstens 33 procent) van alle patiënten maakt een klinisch significante verandering door en de meeste hebben matig ernstige ‘restverschijnselen’. We gaan er niet dieper op in, maar misschien kan u in sommige (veel?) gevallen beter iets anders dan een psy inschakelen?

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen