< Terug naar overzicht

Deense holebi’s ondervinden discriminatie op het werk

In Denemarken voelen vier op tien homo’s en lesbiennes zich gediscrimineerd op het werk. Eén op tien zegt “vergeten te worden” bij promotie omwille van zijn of haar seksuele geaardheid. Dat blijkt uit een internetenquête van het instituut Cantinét Research bij 1198 homoseksuelen.

Meer dan de helft (54%) van de respondenten heeft te kampen met onaangename opmerkingen van collega’s over hun seksuele voorkeur. Voorts voelt 26% zich uitgesloten en spreekt 16% van pesterijen. De discriminatie komt sterker voor in het arbeidersmilieu en in laaggeschoolde milieus. Holebi’s laten zich er slechts gedeeltelijk door tegenhouden hun geaardheid openbaar te maken: volgens 62% van de respondenten is het merendeel van de collega’s ervan op de hoogte, 22% stelt dat enkelen het weten, 15% houdt de zaak bewust geheim.


Patroons zijn niet altijd heiliger dan de directe collega’s: 9% van de homoseksuelen voelt zich bewust aan de kant geschoven bij promotie. Bij 1 op 20 respondenten wordt tijdens een sollicitatiegesprek al eens naar hun seksuele geaardheid gevraagd, wat onwettelijk is. Denemarken was het eerste land ter wereld dat een officieel ‘geregistreerd partnerschap’ voor homoseksuelen invoerde. Dat gebeurde 16 jaar geleden, in 1989. Die bewuste politieke beslissing lijkt weinig effect te hebben op de publieke opinie.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen