< Terug naar overzicht

Deeltijds werken steeds populairder

In 2008 werkte een kwart van de werknemers deeltijds, in 2015 steeg dit aantal tot een derde. Deeltijds werken komt vooral voor bij starters en oudere werknemers: maar liefst 41 procent van de werknemers jonger dan 25 heeft een deeltijdse baan. Vanaf 55 jaar werkt bijna de helft deeltijds.

Viervijfde werken is de meest voorkomende keuze en zit in de lift: van alle deeltijdse werknemers kiest 42,4 procent in 2015 voor viervijfde werken, in 2008 was dit nog 40 procent.

Dat deeltijds werken toeneemt, mag niet verbazen. De stijging van de pensioenleeftijd doet werknemers veel meer nadenken over loopbaanplanning en alternatieven, zoals deeltijds werken. Dit zorgt voor een stijgende vraag naar flexibiliteit en een gepersonaliseerde arbeidsrelatie: werknemers wensen bijvoorbeeld een flexibel verloningspakket of meer opties op het vlak van telewerken. Ook overwegen ze steeds meer om deeltijds te werken om de loopbaan werkbaar en wendbaar te houden.

Starters en 55-plussers

In 2015 werkte maar liefst 41 procent van de werknemers jonger dan 25 jaar deeltijds. Dit cijfer daalt spectaculair van 41 procent naar 23 procent zodra de leeftijd van 25 is bereikt. Bij de oudere werknemers werkt bijna de helft deeltijds vanaf 55.

Jongeren weten dat ze langer aan de slag zullen blijven. Dat is één van de mogelijke verklaringen waarom deeltijds werken zo populair is bij hen. Een andere mogelijke verklaring is dat ze steeds vaker werken combineren met nog studeren. Ouderen kiezen dan weer voor een deeltijdse baan om de job werkbaar te houden naar het einde van de loopbaan. Vaak is er ook niet meer de financiële nood om voltijds te werken en kiezen ze doelbewust voor een goede werk-privébalans om bijvoorbeeld op de kleinkinderen te letten.

Aandeel mannen in stijgende lijn

Het aantal mannen dat deeltijds werkt, stijgt van 10 procent in 2008 naar 14 procent in 2015. Bij de vrouwelijke werknemers is er een stijging van 45 procent in 2008 naar 55 procent in 2015. In verhouding stijgt het aantal mannen dat deeltijds werkt dus sterker. Ook deze evolutie kan verklaard worden door de langere loopbaan: steeds meer mannen kiezen, wanneer de pensioenleeftijd in zicht komt, voor alternatieven zoals deeltijds werken. Vrouwen doen dit gespreid over hun volledige loopbaan, onder meer om de job te kunnen combineren met kinderen.

Bron: SD Worx (sdworx.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen