< Terug naar overzicht

De wereld rond met Wouter Minten (Red Bull): “Wij geven onze HR-collega’s meer inzichten in de data”

Belgen nemen overal ter wereld HR-verantwoordelijkheden op. Sommigen zijn korte tijd in het buitenland, anderen hebben ons land definitief verlaten. HR Square gaat op zoek naar uitgevlogen collega's en hun verhalen. Deze maand voert die zoektocht ons naar Oostenrijk, waar Red Bull zijn hoofdkantoor heeft. Wouter Minten is er wereldwijd verantwoordelijk voor HR Analytics.

Wouter Minten, die als arbeids- en organisatiepsycholoog afstudeerde in 2010, leerde HR Analytics kennen dankzij zijn verplichte stage. Daarvoor ging hij bij PwC aan de slag met een salarisdatabase, allerlei filters en automatische rapportering. “Ik heb altijd een passie gehad voor statistiek en heb er ook altijd bijles in gegeven”, zegt hij zo'n tien jaar later.

“Een van de redenen waarom ik uiteindelijk naar het buitenland ben verhuisd, is dat er in België eigenlijk weinig bedrijven groot genoeg voor echt interessante HR Analytics”, vervolgt hij. “Bij Red Bull kan ik echt heel interessante HR Analytics doen in een bedrijf met een significant aantal werknemers. In België zijn er een aantal grootbanken, bpost en dergelijke die wel het volume hebben, maar met 1.000 tot 2.000 medewerkers heb je niet het volume om echt interessante analyses te verrichten. Dan kan je beter een eenmalig project uitvoeren met een consultant in plaats van echt te investeren in een voltijdse resource.”

Wouter Minten © GF

Franse aanpak in Luxemburg

Zijn eerste buitenlandse ervaring deed Wouter Minten op in Luxemburg. Drie jaar nadat hij PwC had verlaten, startte hij er opnieuw, deze keer om vanuit Luxemburg de people analytics business te leiden. “Ik woonde toen net over de grens in België, in een klein dorpje nabij Aarlen, en reed elke dag 20 kilometer naar Luxemburg-stad. Mijn rol was helemaal anders dan voordien. Als consultant had ik een zeer operationele rol en paste ik me aan in functie van het project. In Luxemburg – toen had ik al meer ervaring met HR Analytics – moest ik dergelijke projecten leiden en door projecten te pitchen ook aan business development doen.”
Een boeiende uitdaging voor iemand die nog geen 30 jaar oud was op dat moment, maar vandaag zegt Minten dat HR Analytics vanuit een consultancybedrijf niet zo interessant is. Bedrijven maken eigenlijk te weinig budget vrij om degelijke projecten te kunnen opzetten, wat maakt dat een consultant erg veel projecten moet hebben om zijn doelstellingen te behalen.

Zo kwam het dat hij op zoek ging naar een functie als HR Analytics Specialist of Manager in een bedrijf dat voldoende uitdaging bood. Dat vond hij uiteindelijk in Oostenrijk, bij een onderneming waarmee het meteen klikte: Red Bull, de energiedrank die vleugels geeft, maar waarvan buitenstaanders geen idee hebben wat voor bedrijf er achter die vleugels schuilgaat.

Hoe vergaat het Wouter Minten bij Red Bull?

Lees het in HR Square. Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.

Hoe wordt u lid?

Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen