< Terug naar overzicht

De Vlaamse Regering, Voka en Unizo helpen bedrijven focussen op talent

De Vlaamse Regering besliste, op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters, om de projecten JobStap (Unizo) en Welt (Voka) blijvend te ondersteunen in 2018. Deze projecten kaderen in het bredere 'Focus op talent'-beleid waarmee de Vlaamse Regering de werkzaamheidsgraad wil verhogen.

Minister van Werk Philippe Muyters: “We kennen momenteel een grote krapte op de arbeidsmarkt. Er staan veel vacatures open, maar we hebben ook nog veel werkzoekenden. Veel talent blijft nog onzichtbaar voor werkgevers. Ik heb Voka en Unizo gevraagd om met voorstellen te komen. Het resultaat zijn twee projecten die ondernemers op een praktische manier helpen om die focus op competenties en talenten van hun -potentiële- werknemers te leggen.”

Knelpuntvacatures invullen met JobStap

Het JobStap-project van Unizo begeleidt ondernemers bij het invullen van knelpuntvacatures. Zij leren hun vacatures talentgericht te formuleren en komen tijdens speeddates in contact met werkzoekenden. JobStap licht het hele HR-beleid door en geeft ondernemers concreet advies op maat rond specifieke situaties. Zo worden onderliggende problemen van knelpuntvacatures gesignaleerd en oplossingen aangereikt binnen een competentiegericht en divers personeelsbeleid. Voor verdere expertise kunnen ondernemers terecht in het digitaal platform ‘linkmij’, waarin toeleiders en ondersteuners voor bedrijven opgenomen zijn. Zo kunnen ze blijven bouwen aan het talent binnen de onderneming.

Het afgelopen 1,5 jaar (tot eind 2017) sensibiliseerde en informeerde Unizo al zo'n 2800 werkgevers tijdens bedrijfsbezoeken, betrokken ze 183 werkgevers in netwerktrajecten en verstrekten ze zo'n 1900 eerstelijnsadviezen.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo: “Via JobStap doen we er bij Unizo alles aan om onze ondernemers te begeleiden en te ondersteunen bij hun zoektocht naar medewerkers met de juiste competenties. Die uitgesproken focus op talent en competenties, los van andere kenmerken als afkomst, diploma’s of leeftijd, is de sleutel om meer vacatures succesvol ingevuld te krijgen. Via JobStap versterken we die bewustwording bij onze werkgevers. Met succes.”

Meer werkervaringstrajecten en werkplekleren dankzij Welt

Voka mikt met Welt op een verhoging van het aanbod aan werkervaringstrajecten (bijvoorbeeld beroepsverkennende stages of individuele beroepsopleidingen) en werkplekleren voor werkzoekenden. Het project daagt werkgevers uit om na te denken over de manier waarop ze met competenties en talenten omgaan. Welt biedt ondernemers die hun opleidingsbeleid structureel willen wijzigen intensieve trajecten aan.

Ze begeleiden hen bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die opduiken vóór en tijdens het aanbieden van een werkervaringstraject. Zo krijgen  werkzoekenden en hun talenten een kans, en krijgen werkgevers de nodige begeleiding bij de invoering van een competentiebeleid op de werkvloer. Dankzij Welt leren ondernemers alle mogelijkheden kennen rond leren op de werkvloer.

Voka liep het afgelopen 1,5 jaar (tot eind 2017) intensieve begeleidingstrajecten met 319 werkgevers en zo werden 578 werk-leerplekken aangeboden aan werkzoekenden.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: “De baseline van het Welt-project is niet voor niets: ‘Mensen maken het bedrijf’. Op de arbeidsmarkt hebben we alle handen nodig. De krapte op de arbeidsmarkt is één van onze belangrijkste uitdagingen. Daarom willen we als Vlaamse werkgeversorganisatie mee de kar trekken en verantwoordelijkheid nemen. Iedereen heeft competenties en talenten. Als werkgevers is het onze plicht om hiernaar op zoek te gaan en die talenten te versterken.”

Bron: Persbericht minister van Werk Philippe Muyters

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen