< Terug naar overzicht

De rit naar het werk voor de ene puur stress, voor de andere me-time

Woon-werkverplaatsingen hebben een impact op werkprestaties en engagement. Al betekent de rit naar het werk niet voor iedereen puur stress. Zowat een derde van de werknemers ervaart de verplaatsing als een moment van ontspanning. Toch is de reistijd een belangrijke factor bij de keuze van een job.

Het expertisecentrum Next Generation Work van Antwerp Management School zoomde samen met VBO en Jobat in op woon-werkverkeer. Het onderzocht hoe werknemers de afstand tussen thuis en werk overbruggen en vooral hoe zij dit ervaren.

Tijdens de eerste week van oktober 2018 namen 1170 werknemers deel aan een online enquête. Daarbij werd gepeild naar de objectieve mobiliteit: hoe groot is de afstand tussen thuis en werk, welk vervoermiddel wordt gebruikt, hoe lang duurt de verplaatsing, legt men de afstand alleen af… Daarnaast werd nagegaan hoe werknemers de overbrugging tussen thuis en werk ervaren: is dit een moment van stress of van ‘even loslaten’, is het een kans op 'me-time' of om te socializen? Welke factoren spelen mee in die beleving en vooral: hoe kunnen werkgevers daarop inspelen? De resultaten van de studie werden tijdens het HR-Gala van 18 oktober voorgesteld.

Naast voor de hand liggende vaststellingen, kwamen er ook enkele opmerkelijke zaken naar boven:

  • De objectieve mobiliteit (afstand, reistijd, verplaatsingsmiddelen en filegevoeligheid van het traject) verschillen sterk. Dus ook de subjectieve mobiliteit: zowat een derde van de werknemers ervaart de verplaatsing als een moment van ontspanning, voor ongeveer evenveel werknemers zorgt de verplaatsing net voor stress.
  • Al hangen objectieve en subjectieve mobiliteit samen: wie meer last heeft van files, ervaart ook meer stress. Ook factoren in de werkcontext beïnvloeden de beleving van de mobiliteit.
  • De reistijd blijkt bovendien ook een doorslaggevende factor te zijn bij de keuze van een job.
  • Tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan een oplossing zijn, maar slechts een derde 35 procent maakt bijvoorbeeld gebruik van de mogelijkheid om thuis te werken. Ook co-working spaces dichterbij worden slechts uitzonderlijk gebruikt. Daar staat tegenover dat wie in een cultuur van flexibiliteit werkt meer autonomie ervaart om te beslissen over waar en wanneer men werkt. Deze autonomie hangt positief samen met het appreciëren van de reus naar en van het werk als een moment van ontspanning.
  • Twee op de drie vinden niet dat mobiliteit hoog op de agenda staat van het (HR-) management. Toch durft minder dan helft van de respondenten dit thema aankaarten.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen