< Terug naar overzicht

De ‘new collar workforce’: de toekomst is hier

Bedrijven evolueren naar een hybride model waarin technologie en mensen naast elkaar werken. Bepaald werk zal enkel door artificiële intelligentie (AI) vervuld worden, ander werk blijft menselijk brein vereisen. HR-managers moeten daarom evolueren naar een nieuwe manier van werken, waarin ze virtuele medewerkers, bots en ‘cognitive agents’ laten samenwerken in dezelfde organisatie.

Deloitte publiceerde deze week ‘Tech Trends 2018: The Symphonic Enterprise’, de nieuwste editie van zijn jaarlijkse diepteonderzoek van opkomende trends in bedrijfstechnologie. Het rapport schetst acht essentiële trends die de bedrijfsstrategieën en -resultaten kunnen beïnvloeden. Het jaarthema, ‘The Symphonic Enterprise’, is een concept dat beschrijft hoe strategie, technologie en bedrijfsactiviteit elkaar in harmonie vinden over alle domeinen en grenzen heen.

Enkele belangrijke trends in dit jaarlijkse verslag:

  • Digitale realiteit: de volgende fase in de revolutie van toegevoegde en virtuele realiteit.
  • No-collar werkkrachten: de realiteit is straks dat mensen en machines samenwerken. HR-strategieën moeten dat soort werkcontexten beheren.
  • De nieuwe kernfuncties: de kernfuncties in de financiële sector en in de bevoorradingsketen worden herbekeken door digitale convergentie en het slopen van de klassieke operationele afbakeningen.

'Tech Trends 2018' pakt uit met een ‘Exponential Technology Watch List’ die strategieën bespreekt voor het exploreren en hanteren van innovatieve ideeën die eventueel amper vijf jaar meegaan. Ze onderzoekt ook twee technologietrends van langere duur: artificiële algemene intelligentie en quantumencryptie.

Patrick Callewaert, Technology Practice Leader bij Deloitte Belgium: “Vele vooruitdenkende organisaties hanteren een meer strategische benadering voor ontwrichtende verandering. De CIO of CTO is niet langer verantwoordelijk voor technologietrends, de hele C-suite neemt deel aan de dialoog. Samen gebruiken ze een meer holistische benadering en focussen ze op de manier waarop meerdere disruptieve technologieën kunnen samenwerken om betekenisvolle en meetbare impact in de hele organisatie te sturen."

Een blik van naderbij op enkele trends die de komende 18 tot 24 maanden in zowat alle sectoren voor opportuniteiten en uitdagingen kunnen zorgen:

  • No-collar werkkrachten: de opkomst van automatisering, artificiële intelligentie (AI) en cognitieve technologieën zal een impact hebben op jobs en jobfamilies. In de nabije toekomst moeten organisaties hun talentbeheer herbekijken voor nieuwe, hybride mens-machinewerkkrachten. Ze moeten tegelijk werkkrachten ‘met iets extra’ hertrainen en nieuwe HR-processen verkennen om virtuele werkkrachten te beheren.
  • Van blockchain naar blockchains: blockchain evolueert snel van exploratie naar cruciale productiescenario's. Geavanceerde usecases en toegenomen acceptatie stuwen de behoefte aan coördinatie, integratie en sturing van meerdere blockchain-initiatieven binnen een grote organisatie, mogelijk over meerdere blockchains voor een hele waardeketen.
  • Digitale realiteit: in de volgende fase van toegevoegde realiteit en de evolutie van virtuele realiteit focussen de bedrijven minder op het nieuwe van apparatuur, maar meer op ontwikkeling van strategieën en effectvolle usecases voor ondernemingen. Naarmate deze trend zich doorzet, zullen IT-leiders zich toeleggen op het aanpakken van hardnekkige uitdagingen in core-integratie, uitrol van de cloud, connectiviteit en toegang.

“We stellen vast dat organisaties niet langer denken binnen verticale industrieën en businesslines, en evenmin in horizontale businessprocessen of technologieplatformen”, vervolgt Callewaert. “Door verder te kijken dan technisch bereik en traditionele organisatiegrenzen, ontstaat een nieuwe manier om problemen op te lossen en businessopportuniteiten bloot te leggen. Strategie, technologie en bedrijfsactiviteit vinden elkaar in de ‘symphonic enterprise’.”

Bron: Deloitte (deloitte.com)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen