< Terug naar overzicht

De moderne werkplaats maakt ons eenzaam en zelfs ziek

Vroeger beschouwden we de mensen die buiten de maatschappij stonden als eenzaam. Maar vandaag is de extreme eenzaamheid doorgedrongen tot diep in de maatschappij, gevoed door nieuwe technologie├źn en de opkomst van de freelance economie.

Vandaag maken steeds meer mensen de overgang naar het freelance bestaan (in de Verenigde Staten waren er in 2014 al meer dan 53 miljoen mensen freelancer). Personen die dat besluit nemen, zijn zich vaak niet bewust van de eenzaamheid die met hun nieuwe carrière gepaard gaat. Het gebrek aan sociale interactie – van 'small talk' tot brainstormsessies of gewoon iemand tegen het lijf lopen op weg naar het toilet – kan zwaar wegen op lichaam en geest. En dat levert een interessante vraag op: maakt de alom geprezen flexibiliteit en innovatie op de arbeidsmarkt mensen ziek?

De dodelijkheid van eenzaamheid

Een tussentitel die mikt op sensatie doet het onderwerp vaak weinig eer aan. Toch is dit statement helemaal waar: eenzaamheid verkort de levensduur, vernietigt het hersenpotentieel en verlaagt het IQ. Volgens een onderzoek van de Brigham Young University uit 2010 heeft het gebrek aan sociale interacties zelfs hetzelfde effect als het roken van 15 sigaretten per dag.

Eenzaamheid heeft ook zijn weerslag op hormonaal niveau, waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor infecties en ziektes. Het verhoogt het risico op een verhoogde bloeddruk, verstoorde slaappatronen, onlogische redeneringen en het onregelmatig vrijkomen van het stresshormoon. De Brigham Young paper besloot dat “mensen met sterke sociale relaties 50 procent meer overlevingskans hadden dan degenen met zwakkere sociale relaties.”

En dan zijn er ook nog de intellectuele kosten. Een lagere sociale interactie zorgt voor lagere scores op intelligentietesten en een verminderd vermogen om cognitieve taken uit te voeren. Er is zelfs bewijs dat een afgenomen socialisatie een negatieve impact heeft op een specifieke oxytocine receptor (vaak naar verwezen als het ‘liefdeshormoon’ of 'knuffelhormoon’), dat ons rustig en gelukkig maakt.

Aangezien technologische interacties op sociale media de menselijke interacties steeds meer vervangen en het werk meer en meer uit de kantoorruimte verdwijnt, is het belangrijk dat er stappen worden ondernomen om de eenzaamheid te beperken.

Ga op zoek naar sociale interacties

Wanneer u een pauze neemt, ga dan op zoek naar sociale interacties. Onderzoek toont immers aan dat menselijke connecties een sterke voorspeller zijn van geluk. Zeker degenen die op kleine kantoren of van thuis uit werken, moeten zich bewust blijven van hun sociale noden.

Bel dan eens met een vriend of videochat met een geliefde. Dit helpt niet enkel uw hersens, maar ook de regulering van uw emoties. Zo blijft u toch voldoende ‘mentale energie’ behouden, waardoor u kan blijven presteren op specifieke taken. Wanneer we interageren met anderen, komt er immers dopamine en endorfine vrij, waardoor het beloningssysteem in onze hersenen wordt gestimuleerd. En dat helpt ons dan weer om moeilijkere taken aan te kunnen.

Sociale interactie is daarnaast ook nodig om de hersens actief te houden. Door te interageren met collega’s, blijven we gedachten verwerken die nieuwe ideeën kunnen oproepen en het creatieve proces bevorderen. Het simpelweg vertellen van onze ideeën verplicht ons bijvoorbeeld om dat idee verder uit te werken en te ontwikkelen. Het delen van een idee kan dan ook een enorm voordeel opleveren, zelfs indien uw gesprekspartner geen expertise of interesse heeft in uw werk.

Checks en balances 

De voor- en nadelen van het werken op afstand of freelancen, zijn een onderdeel van het debat over hoe de toekomst van het werk er zal uitzien. Het enige wat we met zekerheid kunnen stellen, is dat door de evoluerende technologieën het kantoor een steeds flexibelere definitie zal krijgen. Wat we echter steeds in het achterhoofd moeten houden, is onze noodzaak aan sociale interacties.

We moeten sociale interacties dus niet beschouwen als een mogelijkheid om onze kalender op te vullen, maar als een essentieel element voor het psychologisch welzijn. Laten we alvast realistisch blijven over de voordelen en de uitdagingen van onze moderne werkplaats.

Bron: Quartz (qz.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen