< Terug naar overzicht

De kostprijs van ons maatschappelijke slaaptekort

Hebt u ook vaak het gevoel dat u wel een extra uurtje slaap had kunnen gebruiken? Dr. Paul Kelley (Oxford University) geeft u alvast gelijk. En dit heeft heel wat gevolgen voor onze prestaties op de werkvloer.

Volgens onderzoeker Paul Kelley (Oxford University) loopt ons slaap-waakritme (of 24 uursritme) voor ons 55ste levensjaar niet synchroon met de standaard werkuren. Dat heeft een impact op ons gemoed en onze productiviteit, en kan ons zelfs gestresseerd of ziek doen voelen.

Starturen op maat

Vermits we ons slaap-waakritme niet kunnen veranderen, is de academicus ervan overtuigd dat we de manier waarop onze samenleving werkt, grondig dienen te veranderen om komaf te maken met het slaaptekort. Vooral op het vlak van de aanvangsuren van zowel scholen, het werk, de werking in ziekenhuizen en gevangenissen, … Voor kleine kinderen is 8.30 uur het ideale startuur voor school, voor tieners is dat 11 uur en voor min-55-jarige werknemers is 10 uur het ideale aanvangsuur voor de werkdag.

Negatieve gevolgen

Andere starturen werken een slaaptekort in de hand en de effecten daarvan zijn groot. Bij een slaaptekort gaan die van het negatief verwerken van emoties, geheugen- en concentratieproblemen, prikkelbaarheid, hopeloosheid en lichamelijke malaise tot een verandering in de manier waarop beslissingen genomen worden. Op lange termijn zijn de gevolgen van een chronisch slaaptekort nog groter: zwaarlijvigheid, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Voldoende slaap is met andere woorden even noodzakelijk als gezonde voeding en voldoende beweging. Een goede nachtrust verzekert het optimaal werken van je mentale en fysieke gezondheid.

Westerse kwaal

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Belgische werknemers last heeft van aanslepende vermoeidheid op de werkvloer. Om gezond en fit te blijven, zijn zeven tot acht uur slaap per nacht een absolute noodzaak, maar slechts de helft van de westerse bevolking komt hieraan toe.

Wetenschappers stellen vast dat de slaaptijd per etmaal in het Westen de voorbije halve eeuw met 90 minuten per nacht is afgenomen. Veel mensen beschouwen slapen als verloren tijd en proberen de slaaptijd daarom zo beperkt mogelijk te houden. Maar hierdoor slapen we per jaar anderhalve maand minder dan goed is voor ons.

Duur probleem

Een gebrek aan slaap kan heel duur uitvallen. Denken we maar aan de uitgaven voor slaapmedicijnen, ziekteverzuim, ongevallen, en fouten in het verkeer en op het werk. In de Benelux worden de kosten voor slaapgebrek geschat op 5 à 8 miljard euro.

Bron: Huffington Post (huffingtonpost.co.uk)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen