< Terug naar overzicht

De jobs van 2030

Britse onderzoekers hebben de beroepen van de toekomst voorspeld. De Standaard vroeg Joachim De Vos, directeur van het Vlaamse Tomorrowlab, om commentaar. Wat valt op?

Lichaamsdelenmaker


Bij het lijstje met beroepen voor 2030 valt op de eerste plaats ‘lichaamsdelenmakers’ op. Door de ontwikkelingen in de stamceltechnologie wordt het mogelijk om levende lichaamsdelen te creëren die beschadigde, geïnfecteerde of ‘versleten’ lichaamsonderdelen vervangen. Er zullen ook winkels of herstelpunten nodig zijn.
Joachim De Vos gelooft niet meteen in het idee van het shoppen, maar hij acht het zeker mogelijk dat bepaalde lichaamsdelen gecreëerd kunnen worden. “Ook elektronica die de nieuwe lichaamsonderdelen vanuit de hersenen aanstuurt, zal een hoge vlucht kennen”, laat hij optekenen in De Standaard.

Geheugenchirurg


Een chirurg zal extra geheugen kunnen toevoegen aan ons brein, zoals bij een computer. De Vos merkt op dat we dat niet te letterlijk mogen nemen. Het gaat niet om geheugenschijfjes. Hij kijkt uit naar toepassingen van artificiële intelligentie.

Ruimtearchitect


Door het ruimtetoerisme zullen ook verblijfsmogelijkheden gecreëerd worden in de ruimte. De Vos verwijst naar het ruimtestation ISS. Die mogelijkheid zit er dus zeker aan te komen.

Weermanipulator


Wetenschappers zullen toepassingen ontwikkelen om de effecten van de klimaatverandering te milderen of bepaalde weersfenomenen uit te schakelen. De Vos stipt aan dat ook hiermee al een begin gemaakt is. Denk maar aan de Chinese weermanipulatie, onder meer tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

Organisator van quarantaines


De globalisering zorgt ook voor een snellere verspreiding van virussen. De Mexicaanse griep vormt het duidelijkste bewijs. De Vos ziet in de organisatie van quarantainezones een volwaardige studierichting, zeker omdat er nog heel wat gevaarlijker virussen snel verspreid kunnen geraken.

Persoonlijke netwerkconsulent


Netwerksites als Facebook, LinkedIn en Twitter zulle (nog) aan belang winnen. Experts kunnen mensen adviseren om een zo interessant mogelijk internetprofiel samen te stellen. De Vos ziet ook deze trend al vroeg toegepast worden. Wellicht komen er ook online-toepassingen die de surfers kunnen adviseren.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen