< Terug naar overzicht

De helft vertrekt door gebrek aan doorgroeikansen

De helft van het verloop wordt veroorzaakt door een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Voor een volgende loopbaanstap moeten medewerkers vaak noodgedwongen naar een concurrent.

HR moet harder werken aan uitdagende doorgroeimogelijkheden voor haar medewerkers. Ruim de helft van de medewerkers ziet een stap buiten de deur als enige mogelijkheid om meer te bereiken in de carrière. Dat geldt voor zowel hoog- als laagopgeleiden uit alle sectoren. Dat blijkt uit de Global Workforce Study 2016, een onderzoek naar ontwikkelmogelijkheden van adviesbureau Willis Towers Watson.

Opvallend: HR-afdelingen vinden over het algemeen dat ze wel voldoende doen. 70 procent van de werkgevers vindt dat zij hun medewerkers voldoende carrièreontwikkelingsmogelijkheden bieden.

Het probleem: de communicatie

Het hoge verloop komt vaak door een gebrekkige communicatie in de organisatie over doorgroeimogelijkheden. Bedrijven merken dat professioneel carrièremanagement op de lange termijn zorgt voor meer toewijding bij werknemers. Het verschil van opvatting over aanwezige carrièremogelijkheden tussen werknemers en werkgevers kan te maken hebben met een doorgaans gebrekkige interne communicatie over carrièremanagementprogramma’s.

'Mismatch'

Ook in Nederland klinkt kritiek op het huidige loopbaanbeleid in heel wat organisaties. Judith Semeijn, hoogleraar Loopbaanmanagement aan de Open Universiteit, stelt dat werkgevers zich in hun loopbaanmanagement veel te veel richt op de behoeften van de organisatie zelf en te weinig op die van medewerkers.

Zo ontstaan er talentprogramma’s die niet aansluiten op de wensen van medewerkers. Gevaarlijk, want in de aantrekkende arbeidsmarkt zijn medewerkers opnieuw vrijer dan ooit.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl) en Willis Towers Watson (willistowerswatson.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen