< Terug naar overzicht

De dood van de middenmanager?

Jesse Segers doceert onder meer de master class ‘Leadership for Middle Managers’ aan de Antwerp Management School. Hij kon dan ook moeilijk aan de zijlijn blijven staan, nadat Lynda Gratton het einde van de middenmanager voorspeld had.

Jesse Segers:

“U stelt dat technologie zo belangrijk en efficiënt wordt, dat het de middenmanagers overbodig maakt. Dat kan best kloppen voor specifieke middenmanagers, meer bepaald voor degenen die medewerkers opvolgen en controleren. Maar dat is een te enge definitie van een middenmanager. Wat doen we dan met personen die strategieën vertalen naar de praktijk? Zij verschijnen misschien niet als dusdanig op het organigram, maar ze voeren wel het werk van een middenmanager uit. Onderzoek toont aan dat dergelijke personen vitaal worden voor organisaties. De dood van de middenmanager? Integendeel.”

Lynda Gratton:

“Ik heb het de dood van het middenmanagement genoemd om het debat aan te zwengelen. Maar ik blijf achter mijn stelling staan. Er zijn sinds de jongste decennia ontzettend veel tussenniveaus verdwenen in bedrijven. Toen ik mijn carrière begon bij British Airways, waren er 33 niveaus, vandaag zijn er nog zeven. Er is een enorme schaar gezet in de hiërarchie van organisaties en dat heeft zijn impact gehad op het middenmanagement.

Is er nog een rol weggelegd voor middenmanagers? Ik denk het wel, maar de oude functieomschrijving is verleden tijd. De nieuwe middenmanager moet zich meer baseren op coaching en specialisatie. Al is het nog koffiedik kijken waar het uiteindelijk naartoe zal gaan met het middenmanagement.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen