< Terug naar overzicht

De beste chef: een vrouw van 30

Medewerkers zijn doorgaans niet tevreden over hun chef. Die coacht te weinig en voert te weinig functioneringsgesprekken. Een vrouwelijke leidinggevende van zowat 30 jaar is de meest motiverende chef.

Hoe goed scoort de baas? Jobadvertentieblad Vacature en het onderzoekscentrum Recipe van de Vlerick Leuven Gent Management School zochten het antwoord via een lezersonderzoek (met bijna 6000 reacties). Leidinggevenden krijgen géén goed rapport:20% is helemaal niet tevreden over zijn chef.
20% is niet tevreden.
30% is redelijk tevreden.
10% is zeer enthousiast over zijn baas.

Onderzoeker Koen Dewettinck: “De matige scores voor people management geven aan dat er voor het aanstellen van managers nog altijd veel belang wordt gehecht aan de technische knowhow of de commerciële kwaliteiten, en veel minder aan vaardigheden die te maken hebben met motiverend leiderschap.”

De Belgische bazen scoren vooral slecht op coachen. Ze scoren gemiddeld het hoogst op participerend gedrag (het betrekken van de medewerkers bij het nemen van beslissingen) en op voorbeeldgedrag, gevolgd door mensgerichtheid en het geven van informatie.

Vrouwen scoren een beetje beter. Onderzoeker Hans van Dijk: “Vrouwelijke bazen doen het iets beter in motiverend leiderschap. Ze zijn iets meer mensgericht. Mannelijke bazen blijken betere onderhandelaars voor loonsverhogingen en extra premies.”

Ook de leeftijd speelt een rol. Oudere bazen blinken niet uit in motiverend leiderschap. Vanaf 40 jaar loopt hun score hierop sterk terug. De meest motiverende baas is een dertiger.

Aandacht voor functioneringsgesprekken blijkt ook belangrijk. Dewettinck: “De baas wordt veel beter gewaardeerd als hij vaker functioneringsgesprekken voert en als die gesprekken langer duren. Vanaf twee functioneringsgesprekken krijgt de baas een beter rapport. Vanaf vier functioneringsgesprekken verkleint de extra toegevoegde waarde. In België worden gemiddeld 1,63 functioneringsgesprekken per jaar per medewerker gevoerd.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen