< Terug naar overzicht

De arbeidsmarkt komt opnieuw in beweging

De arbeidsmarkt is het voorbije jaar opnieuw in beweging gekomen. In 2021 werden een derde meer arbeidscontracten beëindigd in vergelijking met 2020. Tegelijk zijn ook een derde meer nieuwe arbeidscontracten afgesloten in 2021. Daarbij valt op dat het initiatief voor het ontslag vooral van werknemers komt. Nog opmerkelijker: vooral jonge medewerkers willen hun loopbaan meer in handen nemen.

In 2020 nam de arbeidsmarkt een afwachtende houding aan door corona en de bijhorende lockdowns. Daardoor werden opvallend minder arbeidscontracten stopgezet: werknemers namen zelf minder ontslag omdat ze niet meteen elders aan de slag konden, en werkgevers gaven medewerkers minder ontslag door het systeem van tijdelijke werkloosheid.

Het voorbije jaar is de jobmobiliteit op de arbeidsmarkt helemaal terug. Zo blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta. Het afgelopen jaar werden er 32 procent meer nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur afgesloten en 31 procent meer contracten stopgezet in vergelijking met 2020. Daarmee zitten de instroomcijfers op de arbeidsmarkt ongeveer op het niveau van 2019 (pre-corona): +4,8 procent. Het aantal stopgezette contracten ligt nog wel beduidend hoger dan in 2019: +18,1 procent. Dat komt niet alleen omdat er meer gedwongen of vrijwillige ontslagen waren, maar ook omdat meer mensen (vervroegd) op pensioen gingen.

Werknemer neemt initiatief

Als een arbeidscontract ontbonden wordt, is dat niet zozeer omdat de werkgever afscheid neemt van zijn werknemer. Integendeel: in 34 procent van de gevallen, neemt de werknemer zelf ontslag. Slechts 17,3 procent van de contracten werd beëindigd op initiatief van de werkgever, het laagste percentage in drie jaar tijd. In de andere gevallen gaat het om contractbeëindigingen met wederzijds akkoord (35,3 procent) of om andere redenen (13,3 procent) zoals (vervroegd) pensioen.

Nog een opmerkelijke vaststelling: vooral werknemers tussen 25 en 35 jaar nemen meer dan voorheen zelf het initiatief om van werk te veranderen. Zo noteren we 44 procent meer uitstroom Bij de 25- tot 30-jarigen is de uitstroom in 2021 gestegen met 44 procent in vergelijking met 2020 en 39 procent meer uitstroom bij de 30- tot 35-jarigen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen