< Terug naar overzicht

Databank verzamelt minimumlonen per sector

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg lanceerde een nieuwe databank die de minimumlonen per sector bevat.

België heeft een uitgewerkt systeem van sociaal overleg waarbij sociale partners zelf de minimumlonen en baremalonen vastleggen die voor hun bedrijfssector gelden. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om na te gaan welk minimumloon voor wie geldt. Die sectoraal afgesproken lonen zijn bindend en moeten dus gerespecteerd worden. De belangrijkste doelstelling van de databank is dan ook de lonen voor iedereen opzoekbaar maken, op een gebruiksvriendelijke manier.

In de databank staan ook de premies en vergoedingen die in diverse sectoren bovenop de lonen worden toegekend. Er wordt dus een vollediger beeld gegeven van het totale loonpakket in de sectoren.

In de databank staan de sectorale gegevens van de paritaire comités uit de reeksen 100 (de arbeiderscomités) en 200 (de bediendencomités), die samen 60% van het aantal werknemers in de privésector vertegenwoordigen. De paritaire comités uit de reeks 300 (de gemengde comités, met zowel arbeiders als bedienden), zijn voorlopig nog niet opgenomen. Daar wordt in de komende maanden aan gewerkt.

De databank kan geraadpleegd worden op: www.minimumlonen.be.

Bron: FOD WASO

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen