< Terug naar overzicht

Dan toch geen Europese verplichte vrouwenquota?

Een Europees plan voor de invoering van verplichte quota voor vrouwen in bestuursraden wordt allicht afgevoerd. Een stijgende groep eurocommissarissen verzet zich tegen het plan.

Eurocommissaris van Justitie Viviane Reding heeft een plan klaar om beursgenoteerde bedrijven ertoe te verplichten bij gelijke kwalificaties een vrouw te verkiezen in de raad van bestuur.

Die positieve discriminatie moet ervoor zorgen dat vrouwen tegen 2020 ten minste 40 procent van de zitjes in de top van ondernemingen bekleden. Voor overheidsbedrijven wil Reding die drempel al in 2018 halen. Vandaag is slechts één op de zeven (13,7 procent) van de bestuursleden een vrouw.

De Europese Commissie is echter hopeloos verdeeld over het plan-Reding. De Commissie, die normaal bij consensus beslissingen neemt, houdt morgen zelfs een stemming over de quota.

Ten minste 11 van de 27 commissarissen kanten zich tegen het plan. Momenteel zijn er slechts acht leden van de commissie van plan voor te stemmen. De zeven anderen zouden zich onthouden of tegen stemmen. Paradoxaal genoeg zijn de meeste vrouwelijke commissarissen tegen het plan van Viviane Reding, terwijl de mannen voor zijn.

De meeste EU-commissarissen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in bestuursraden. De tegenstanders van het plan van Reding vinden echter dat de lidstaten zelf maatregelen moeten nemen en dat Brussel zich met dergelijke kwesties niet te moeien heeft.

Bedrijven die in 2020 geen 40 procent in hun raad van bestuur hebben, zouden op stevige financiële sancties kunnen rekenen. In een eerste versie van het plan werd gewag gemaakt van boetes of een verbod om deel te nemen aan openbare aanbestedingen. Die specifieke maatregelen zouden er intussen uitgehaald zijn. Sancties zouden overgelaten worden aan de nationale overheden.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen