< Terug naar overzicht

Cursisten VDAB vinden moeilijk weg naar jobs

Slechts 55,9 procent van de werkzoekenden die een knelpuntopleiding bij de VDAB hebben gevolgd, is zes maanden later effectief in dat beroep aan de slag. Een kwart heeft zelfs nog steeds geen werk.

Dat blijkt uit een effectmeting van de knelpuntopleidingen van de VDAB. De VDAB richt al sinds 2007 zijn beroepsopleidingen bijna uitsluitend op knelpuntberoepen. De afgelopen jaren werd daar nog extra op ingezet in het kader van de loopbaanakkoorden. Toch is de uitstroom naar werk nog steeds een pijnpunt.

Zes maanden na de opleiding is amper 55,9 procent van de werkzoekenden in dat beroep aan de slag. Voor sommige opleidingen gaat het zelfs maar om 33 procent. Bovendien is een kwart van de werkzoekenden na een knelpuntopleiding nog helemaal niet aan de slag. In de bouw, de dienstensector en de sector van de industriƫle automatisering loopt dat op tot een derde van de cursisten.

Wie een stage volgt, heeft echter meer kans in het aangeleerde beroep aan de slag te gaan. CD&V wil daarom in elke knelpuntopleiding van de VDAB een stage integreren. Tegelijk moeten nieuwe maatregelen, zoals de instapstages, meer publiciteit krijgen, stelt CD&V.

Bron: De Tijd/De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen