< Terug naar overzicht

'Crisis verscherpt discriminatie van vrouwen'

De economische crisis is een extra opdoffer voor vrouwelijke werknemers. Die stelling hebben de vakbonden ingenomen op de opening van de eerste wereldvrouwenconferentie van het Internationaal Vakverbond (IVV).

“Werknemers en werkneemsters zijn niet gelijk en de crisis verscherpt deze situatie. De vrouwen, in de meerderheid in precaire banen, waren de eerste die bij herstructureringen op straat werden gezet”, aldus Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV op de IVV-conferentie.
Ook het ACV merkt op dat de ongelijkheid toeneemt door de crisis. “De economische situatie wordt aangewend om maatregelen zoals het tijdskrediet een andere wending te geven”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Reactie


De werkloosheidscijfers tonen aan dat de mannelijke werkloosheid net sneller stijgt, reageert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Mannen werken nu eenmaal meer in industriële sectoren, die het zwaarst zijn getroffen door de crisis.

Loonkloof van 22 procent


Officieel bedraagt de loonkloof tussen man en vrouw 16,5 procent. Een studie van het IVV spreekt evenwel van 22 procent.
Voor Sharan Burrow, voorzitter van het IVV, is het feit dat er geen vooruitgang wordt geboekt in de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer, het bewijs van het mislukken en het ongelijk van het ultraliberalisme.
Het VBO reageert dat de loonkloof in België onder de 10 procent ligt, en dat België daarmee goed scoort in vergelijking met de rest van Europa. Het VBO zegt verder dat het juist de werkgevers zijn die hebben aangedrongen op echte crisismaatregelen.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen