< Terug naar overzicht

Crisis tast loopbaanvooruitzichten nauwelijks aan

Belgen zijn minder optimistisch over de kans om snel werk te vinden of om van werk te veranderen dan een jaar geleden. Maar ondanks de crisis blijft hun loopbaanvooruitzicht positief.

De Randstad-barometer, die sinds het jaar 2000 het werknemersvertrouwen in België in kaart brengt, is in 2009 verder gedaald. Dat was voorspelbaar en heeft uiteraard te maken met de crisis en met de aanhoudende negatieve berichten over de economie en de herstructureringen.
De 'barometer' werd opgesteld op basis van een nationale bevraging van 1000 personen in de periode van 26 oktober tot 5 november 2009. Eind vorig jaar was nog 40 procent van de ondervraagden optimistisch over de kans om snel werk te vinden of om van werk te veranderen. In 2009 is het percentage optimisten nog maar goed voor 30 procent, waarbij het vorige diepterecord (29 procent) van 2003 bijna werd geëvenaard.
Het aandeel pessimisten bedroeg 44 procent in 2008. Dat was wel een stijging met 11 procent ten opzichte van 2007. Dit jaar zijn de pessimisten zelfs in de meerderheid, hun aandeel stijgt tot 52 procent, dit is meer dan wat in 2004 werd opgetekend (50 procent).
Toch bleef dit percentage onder het niveau van 2003 (58 procent). Het aantal neutrale antwoorden blijft dit jaar stabiel op 17 procent.

Voorspelbaar?


De daling van het werknemersvertrouwen heeft uiteraard alles te maken met de economische crisis. Opvallend is dat het huidige werknemersvertrouwen niet meer zo ver verwijderd is van het dieptepunt van eind 2003, toen nauwelijks 29 procent van de ondervraagden nog optimistisch waren en maar liefst 58 procent pessimistisch.
Opmerkelijk is dat de traditionele kloof inzake werknemersvertrouwen (conform de werkloosheidsgraad) tussen Franstalig en Nederlandstalig België kleiner wordt. Dit is een gevolg van de economische crisis die de werkloosheid in Vlaanderen sterker doet stijgen dan in Wallonië.
Bij de Nederlandstaligen bedraagt het aandeel pessimisten dit jaar 49 procent, bij de Franstaligen 55 procent. In 2008 werden bij de Nederlandstaligen 36 procent pessimisten opgetekend en bij de Franstaligen 52 procent.
Ook de percentages van het aantal optimisten liggen dichter bij elkaar: 32 procent bij de Nederlandstaligen en 27 procent bij de Franstaligen in 2009 tegenover 48 procent bij de Nederlandstaligen en 30 procent bij de Franstaligen in 2008.
Vrouwen (56 procent) tonen zich doorgaans negatiever dan mannen (48 procent). Opvallend is dat, ondanks de sterker stijgende werkloosheid bij mannen het afgelopen jaar, dit verschil niet kleiner is geworden.

Wat biedt de toekomst?


De antwoorden van dit jaar op de vraag ‘Hoe ziet u uw verdere loopbaan?’ leunen sterk aan bij die van 2008. Het komt erop neer dat de crisis de loopbaanvooruitzichten niet heeft aangetast op langere termijn. Wat de toekomst betreft, ziet 55 procent van de ondervraagden (tegenover 56 procent afgelopen jaar) zichzelf in dezelfde functie, 22 procent mikt op een promotie (24 procent in 2008) en 13 procent zegt van werkgever te zullen veranderen (t.o.v. 12 procent in 2008).
Wat hun promotiekansen betreft, tonen mannen (29 procent) traditioneel meer ambitie dan vrouwen (14 procent). 33 procent van de jongeren beneden de 35 jaar willen promotie maken, terwijl er slechts 8 procent 45-plussers zijn met dergelijke ambitie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen