< Terug naar overzicht

Creativiteit kan carrière schaden

Creativiteit is vaak een belangrijke eigenschap voor zakelijk succes. Maar conformisme wordt meer gewaardeerd op de werkvloer.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse Cornell University, de Indian School of Business en Wharton School of Business. Hoewel creatieve mensen als charismatisch worden gezien, wordt hun aanpak op de werkvloer vaak als onvoorspelbaar en daardoor riskant bestempeld.

Conformisme en zekerheid worden meer gewaardeerd. Dit beheerst de vloer zozeer, dat creativiteit een nadeel is voor de kansen om hoger in de hiërarchie te klimmen.

“Collega's met een grote creativiteit worden minder leiderschapspotentieel toegedicht. Creatieve ideeën lokken vaak een schrikreactie uit. Mensen voelen zich ongemakkelijk wanneer ze met creativiteit geconfronteerd worden. De zakelijke wereld is gericht op afgesproken normen en het bereiken van doelstellingen. En voor velen botst dit blijkbaar met creativiteit”, verklaren de onderzoekers.

Nochtans wordt creativiteit als een positieve eigenschap beschouwd. Uit diverse onderzoeken blijkt zelfs dat mensen met creatieve ideeën vaak betere leiders zijn. Topbestuurders zelf vinden creativiteit bovendien de belangrijkste eigenschap om een grote onderneming te kunnen leiden.

Bron: Management Team

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen