< Terug naar overzicht

Creatieve medewerker sneller geneigd regels te breken

Creatieve medewerkers spelen vaker vals en zijn sneller geneigd de regels te breken voor eigen gewin. Ze vinden makkelijker mazen in de wet en hebben minder moeite om hun onethische gedrag voor zichzelf goed te praten.

Dat blijkt uit een studie van de Harvard University. De onderzoekers voerden vijf experimenten uit. De proefpersonen konden geld verdienen met opdrachten en kregen daarbij telkens de ruimte om vals te spelen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat creativiteit leidt tot oneerlijkheid, omdat de creatievelingen het makkelijker vinden om hun onethische gedrag voor zichzelf te rechtvaardigen.

Gewenste eigenschap


De onderzoeksleiders plaatsen met hun studie een kanttekening bij het wijdverspreide idee dat creativiteit altijd een gewenste eigenschap is. “Werknemers die posities hebben waarvoor creativiteit is vereist, hebben vaker een flexibele moraal en zijn meer geneigd tot oneerlijkheid op de werkvloer”, stellen de professoren. “Creativiteit is een betrouwbaarder voorspeller van oneerlijkheid dan intelligentie.”

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen