< Terug naar overzicht

Cosourcing: dé oplossing voor langere loopbanen

Momenteel zijn er bijna 700.000 werkende vijftigers in Vlaanderen. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met twintig jaar geleden. Hun aantal evenaart bijna het aantal werkende dertigers. Door de verhoogde pensioenleeftijd en de hoge kosten van de vergrijzing staan organisaties voor een enorme uitdaging om oudere werknemers langer inzetbaar en gemotiveerd te houden. Hoe kan het wel? Alvast een opmerkelijke case.

Een inventieve manier om het probleem van langere loopbanen aan te kaarten, is cosourcing. Zo kunnen senior werknemers van een bedrijf ingezet worden in andere bedrijven, terwijl ze tegelijk hun contract met hun oorspronkelijke werkgever behouden. De werknemers blijven dus volledig op de loonlijst van hun oorspronkelijke werkgever staan. De bedrijven waar de werknemers tewerkgesteld worden, betalen een deel van die loonlast terug. Het verschil is voor de oorspronkelijke werkgever beduidend voordeliger dan een SWT-regeling (de opvolger van het brugpensioen). Het concept van cosourcing wordt in België gepromoot door het platform Experience@Work.

Cosourcing als win-win

David Stuer en professor Ans De Vos (Antwerp Management School) interviewden, in het kader van de SD Worx leerstoel, verscheidene deelnemers van Experience@Work. Daaruit blijkt dat cosourcing de tevredenheid van oudere werknemers in België kan verhogen door hen een nieuwe uitdagende job te geven binnen een ander bedrijf. Alle werknemers geloven dat ze met hun competenties een toegevoegde waarde bieden in hun nieuwe organisatie. Tegelijk blijft 80 procent zich nog beschouwen als ambassadeur van zijn of haar oorspronkelijke werkgever.

Bovendien bevestigen alle respondenten dat ze bijleren in hun nieuwe functie. Twee derde geeft aan dat dit in hun oude functie niet meer het geval was. Ook vinden drie op de vier ondervraagden dat de nieuwe functie hen toelaat hun troeven optimaal te kunnen uitspelen. Ten slotte blijken de ‘ingeleende’ werknemers ook een bron van innovatie te kunnen vormen voor de nieuwe organisatie.

Het initiatief levert niet alleen voordelen op voor werknemers, maar ook voor bedrijven én de gehele samenleving. Bedrijven die werknemers ‘uitlenen’, kunnen via cosourcing hun werknemers langer tevreden houden, waardoor ze minder kans lopen op een burn-out of bore-out. Bovendien kunnen de ‘uitlenende’ organisaties hun jongere medewerkers doorgroeimogelijkheden bieden en de kosten van het brugpensioen/SWT van oudere werknemers terugdringen. Daarnaast krijgen bedrijven die werknemers ‘inlenen’ de kans om een beroep te doen op de ervaring van de oudere werknemers voor de kostprijs van een junior profiel.

Experience@Work

Experience@Work is een goed voorbeeld van een cosourcing-platform dat de eindeloopbaan van werknemers kan verbeteren. Het werd in 2015 als experiment opgericht door HazelHeartwood, KBC, Proximus en AXA, met ondersteuning van SD Worx, VDAB en The Shift. Werknemers kunnen zo hun competenties en ervaring tot hun pensioenleeftijd inzetten bij verschillende werkgevers, terwijl ze hun contract met hun oorspronkelijke werkgever behouden.

Intussen zijn al elf werkgevers aangesloten bij het platform. Zestig mensen zijn via Experience@Work aan de slag in een nieuwe organisatie.

Bron: SD Worx (sdworx.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen