< Terug naar overzicht

Correctie op de loonnorm en goedkopere overuren

In het interprofessioneel akkoord voor 2007-2008 is een algemene correctie op de loonnorm vastgelegd, die de loonsverhoging die de werknemers kunnen genieten voor de werkgever goedkoper maakt. Dat meldt het VBO.

De werkgeversorganisatie VBO heeft goed nieuws voor werkgevers: er is een correctie op de loonnorm die de loonsverhoging voor werknemers goedkoper maakt. Hierdoor wordt volgens het VBO meteen de stijging van onze loonkostenhandicap tegenover onze voornaamste handelspartners ten dele goedgemaakt. Bovendien komt dit de concurrentiekracht van de Belgische ondernemingen ten goede. De algemene neerwaartse correctie bedraagt 0,25% van de brutolonen. Concreet moeten werkgevers 0,25% van de bedrijfsvoorheffing die verschuldigd is op de brutolonen niet doorstorten aan de fiscus. Het gaat over dezelfde eenvoudige maatregel als de fiscale lastenverlaging voor overuren, ploegen- en nachtarbeid en onderzoekspersoneel. De uitvoeringsbepalingen die deze correctie in de praktijk omzetten, verschenen in het Belgisch Staatsblad en de maatregel is van toepassing vanaf 1 oktober 2007.

“We zijn tevreden dat de regering deze maatregel getrouw uitvoert want hij verlaagt de loonkost voor de werkgevers. Bedrijven uit de privé-sector kunnen er gebruik van maken voor alle werknemers die ze in dienst hebben. Kortom: een toonbeeld van een duidelijke, eenvoudige en lineaire maatregel”, stelt Pieter Timmermans, directeur-generaal van het VBO.

Ook in het goedkoper maken van overuren heeft het VBO in het kader van het IPA een bijkomende stap kunnen zetten. Voor overuren geldt sinds juli 2005 een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. De bestaande korting – 24,75% van het basisloon voor het overuur – wordt verhoogd tot 32,19% voor overuren betaald tegen een wettelijk overloon van 20%. Hierdoor daalt de kost van het overuur tot die van een gewoon uur. Voor overuren betaald tegen een wettelijk overloon van 50% of 100% wordt de korting zelfs opgetrokken tot 41,25%. Hierdoor wordt in dit geval de loonkost voor één gewerkt overuur gemiddeld genomen 20% kleiner dan zonder fiscaal voordeel.


Deze versterking van de lastenverlaging geldt sinds 1 april 2007. Bedrijven die de verhoogde percentages ondertussen nog niet zouden hebben toegepast, kunnen dit nog steeds rechtzetten via de eerstvolgende aangiftes voor de bedrijfsvoorheffing.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen