< Terug naar overzicht

Coronavirus doet vraag naar uitzendarbeid fors dalen

De uitzendactiviteit kende in maart een ongekende terugval. Het aantal gepresteerde uren daalde met een vijfde in vergelijking met februari 2020 en zelfs met een kwart tegenover maart 2019, zowel bij arbeiders als bedienden.

In vergelijking met februari daalde het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid met 21,11 procent, meldt sectorfederatie Federgon. In vergelijking met maart 2019 is er sprake van een daling met 24,51 procent. De daling is zowel te merken bij arbeiders als bedienden.

Covid-19 heeft maart twee gezichten gegeven. De eerste helft van de maand toonde een normale activiteit. Maar vanaf de aankondiging van de verplichte sluitingen op donderdag 14 maart en de afkondiging van de lockdown op dinsdag 17 maart is de situatie drastisch verslechterd. De uitzendactiviteit tekende in de tweede helft van de maand maart een zware terugval van ongeveer 46 procent van het volume op.

Deze ongezien snelle en diepe terugval kan verklaard worden door de impact van de verplichte sluitingen van bedrijven maar vooral ook van de sluitingen die het gevolg zijn van vraagschokken, toeleveringsproblemen of moeilijkheden om de veiligheids- en hygiënemaatregelen toe te passen. De terugval van de uitzendactiviteit verloopt dan ook synchroon met de sterke toename van de tijdelijke werkloosheid. Beide zijn sterk invers gecorreleerd.

De zware daling van de uitzendactiviteit betekent dat op amper twee weken tijd, meer dan 54.000 uitzendkrachten (VTE) al dan niet tijdelijk hun job verloren. Voor uitzendkrachten die op het moment van de lockdown aan de slag waren bij een gebruiker en daar normaal opnieuw aan de slag kunnen bij de heropstart, kon het stelsel van tijdelijke werkloosheid overmacht worden aangevraagd.

Ook voor jobstudenten zijn het moeilijke tijden. In vergelijking met vorig jaar viel de studentenarbeid de voorbije paasvakantie terug met maar liefst twee derde of 65,7 procent, leert een analyse van Randstad Research.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen