< Terug naar overzicht

Coronastaking in Jupille: “HR-directeur buiten!”

Het valt niet vaak voor, maar het moest er eens van komen. Bij een sinds 3 september lopende staking in de AB Inbev-fabriek van Jupille (Luik) eisen de vakbonden luid het ontslag van de personeelsdirecteur en de preventieverantwoordelijke. Dat gebeurt na de coronabesmetting van tien werknemers uit de logistieke afdeling. Wat is er aan de hand? Kijk uit.

Eigenlijk begon de bagarre al op woensdag 2 september. Toen brak er een staking los tegen het ‘ontslag om disciplinaire redenen’ van een arbeider dat volgens de FGTB ‘ongerechtvaardigd’ was. Wanneer ’s anderendaags bleek dat negen (later tien) werknemers van de logistiek in de 750 medewerkers tellende fabriek besmet waren door het coronavirus, ging het spel pas goed op de wagen. Erger werd het nog toen bekend werd dat een van de betrokkenen ‘in kritieke toestand’ in het ziekenhuis lag en een andere ook ernstige gezondheidsproblemen vertoonde. Nochtans waren de week ervoor al twee positieve gevallen gedetecteerd.

Ondertussen werd er getraceerd en getest bij de werknemers van de logistiek (een honderdtal), maar dat was volgens bonden veel te weinig en te laat. Mikpunt zijn dus nu de personeelsdirecteur en de preventieverantwoordelijke. “Wij beschikken over elementen die aantonen dat zij vergissingen hebben begaan in de aanpak van deze situatie”, zegde de gewestelijk secretaris van FGTB Horval. “Die personen kunnen niet langer deel uitmaken van de onderneming. Wij hebben geen vertrouwen meer.”

Het zou te gemakkelijk zijn alleen maar met de vinger te wijzen naar de vaak heetgebakerde Luikse syndicalisten. De directie hulde zich in zwijgen en haar acties waren er niet op gericht het conflict te ontmijnen. Zo zou ze stakers per sms opgeroepen hebben om het werk te hervatten. Ze probeerde met behulp van een deurwaarder vrachtwagenversperring te laten opruimen, dat lukte pas de derde keer. Overleg leidde tot niets. Bon, wettelijk mag dat allemaal, maar de acties werkten als een zwarte lap op een rode stier. Een voorbeeld van goede sociale dialoog met positief en intelligent engagement langs beide kanten – zoals die er in massa’s andere bedrijven wel was en is in coronacontext – is dit niet.

Dit wordt ongetwijfeld een interessante case, voor de rechtbank, voor universiteiten en voor ons allen.

Bronnen: rtbf, L’Avenir, La Libre

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen