< Terug naar overzicht

Coronapremie: wachten op cao’s

Sinds 1 augustus kunnen bedrijven die tijdens de coronacrisis goede financiële resultaten behaalden hun werknemers een coronapremie van maximaal 500 euro toekennen. Precies halverwege de termijn om dat te doen, heeft 1 op 180 bedrijven (0,55 procent) zijn werknemers zo’n premie gegeven. Wat is er aan de hand?

In totaal ontving 1 op 150 werknemers (0,64 procent) de coronapremie al. In Vlaanderen is er meer animo voor de cheque (0,66 procent van de werkgevers) dan in Wallonië (0,22 procent) en Brussel (0,2 procent). Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Acerta van 36.000 bedrijven en 370.000 werknemers.

Sinds 1 augustus kunnen Belgische bedrijven die goed geboerd hebben tijdens de coronacrisis hun werknemers een coronapremie geven van maximaal 500 euro. In verschillende sectoren lopen er nog onderhandelingen over de premie – uit te keren via een consumptiecheque – in een cao op te nemen. Zeer weinig bedrijven hebben op de uitkomst van die onderhandelingen gewacht. Op dit moment hebben 0,55 procent van de Belgische werkgevers al een premie toegekend aan hun werknemers. In totaal ontving 0,64 procent van de Belgische werknemers een premie.

Ondernemingen hebben nog tot 31 december de tijd om uit te maken of ze hun werknemers een coronapremie toekennen.

Ellen Van Grunderbeek, expert Kenniscentrum Acerta Consult: “Sommige bedrijven hebben niet gewacht op wat de sector beslist, ze hebben meteen zelf initiatief genomen. Ook al hebben ondernemingen nog niet massaal coronapremies toegekend, we merken dat er zeker animo is aan het aantal vragen dat we dagelijks daarover krijgen. Logischerwijze zijn het vooral bedrijven die op volle kracht konden blijven doorwerken tijdens de pandemie. Ook binnen sectoren is dat verschillend. Zo zijn er bijvoorbeeld horecabedrijven die snel konden overschakelen op take-away en daarmee goed hebben gescoord. Ook de komende maanden zullen ongetwijfeld nog individuele bedrijven voor de coronapremie kiezen, maar het echte succes van deze premie zal toch afhangen van wat uit het sectoroverleg komt. Als een of meer grotere bedrijfssectoren de coronapremie in een cao vastleggen, krijgt de maatregel een enorme boost.”

Nog even wachten dus. Het sociaal overleg brengt raad.

Bron: Acerta

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen