< Terug naar overzicht

Corona zet geen rem op aanwervingsintenties

Ondanks verplicht telewerk en andere coronamaatregelen wil de helft van de kmo’s binnen de zes maanden extra personeel aanwerven.

De stijgende coronacijfers zetten opnieuw grote delen van het Belgische bedrijfsleven onder druk. Maar ondanks de recente telewerkverplichting en strengere coronamaatregelen op de werkvloer, blijven de Belgische kmo’s optimistisch: 45 procent is van plan om de komende zes maanden extra personeel aan te werven. 17 procent wacht nog even af, 38 procent kan nu al zeggen dat ze het komende half jaar geen extra personeel in dienst zullen nemen. 80 procent van de verwachte aanwervingen betreft een vast contract van onbepaalde duur. Zo blijkt uit de halfjaarlijkse kmo werkbarometer van HR-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg.

Arbeidskrapte

De positieve aanwervingsintenties zijn er tegen een achtergrond die nog steeds wordt gekenmerkt door een arbeidskrapte die als een strop om de nek van onze kmo’s zit. 83 procent van hen verwacht dat het moeilijk tot heel moeilijk wordt om geschikt personeel te vinden de komende maanden.

Zes maanden geleden ging nog maar 65 procent uit van een lastig rekruteringsproces. En kmo’s zijn ook beducht voor uitstroom. 21 procent zegt meer verloop te moeten vaststellen, zes maanden geleden was dat 14 procent.

Verloop

Dat het nodig is voor werkgevers om zich als aantrekkelijke werkgever te onderscheiden, blijkt ook uit de cijfers over de (verwachte) uitstroom van werknemers. Personeel hebben is niet genoeg, je moet je personeel ook kunnen houden. Een op de vijf werkgevers (21 procent) vreest dat dat niet zal lukken en dat werknemers binnen het halfjaar zullen overstappen naar de concurrentie. Dat is een stijging van vijf procentpunten in vergelijking met zes maanden geleden. Toen hield maar zestien procent er rekening mee dat concurrerende bedrijven hun personeel zouden wegkapen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen