< Terug naar overzicht

Corona-ouderschapsverlof groot succes

In mei nam 1,2 procent van de Belgische werknemers corona-ouderschapsverlof. In totaal genoot zo’n 3,6 procent van de Belgische werknemers die maand van een of andere vorm van ouderschapsverlof, dat is bijna een derde meer dan in april.

Het corona-ouderschapsverlof kent, ondanks de late publicatie van de maatregel, voorlopig een mooi succes: 1,2 procent van de Belgische werknemers maakte er in de eerste twee weken na de invoering gebruik van. Dat blijkt uit een analyse van de loonberekeningen van 147.500 werknemers door HR-dienstengroep Acerta. Als we dit extrapoleren naar de gehele werkende Belgische bevolking, zouden intussen een kleine 60.000 corona-verloven zijn opgenomen. Een derde van alle opgenomen ouderschapsverloven in mei was bovendien een ‘coronaverlof’.
In mei werd er in het algemeen meer ouderschapsverlof opgenomen dan in april. Het percentage werknemers dat van de verlofregeling gebruik maakt, steeg de voorbije maand van 2,8 procent in april naar 3,6 procent in mei (+28,6 procent).
0,4 procent van de werknemers nam al ouderschapsverlof voor mei en schorste dat voor een overstap naar corona-ouderschapsverlof. Het gaat hierbij om werknemers die het coronaverlof vroegen en ook het akkoord van hun werkgever kregen. Mogelijks waren er dus meer aanvragen, want het staat de werkgever vrij om het corona-ouderschapsverlof al dan niet goed te keuren.

Opvallend: de cijfers tonen ook aan dat onder de werknemers met (corona-) ouderschapsverlof de tijdelijke werkloosheid is gedaald. In april (gewoon ouderschapsverlof) was 30,7 procent tijdelijk werkloos, in mei (invoering corona-ouderschapsverlof) 25,4 procent.
De maatregel van corona-ouderschapsverlof werd op 14 mei gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze publicatie maakt het voor werknemers mogelijk om - met terugwerkende kracht - tussen 1 mei en eind juni extra verlof te vragen om voor hun kinderen te zorgen tijdens de coronacrisis. De werkgever moet hier wel toestemming voor geven. Ook in juni is corona-ouderschapsverlof mogelijk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen