< Terug naar overzicht

Corona: Nederlandse moeders zijn de pineut

Ook op de werk- en thuissituatie van Nederlandse gezinnen met kinderen heeft de coronacrisis een groot effect. Vooral voor moeders veranderde er gemiddeld meer dan voor vaders. Moeders hebben minder vrije tijd dan vaders, ervaren meer werkdruk en nemen nog altijd meer huishoudelijke en zorgtaken op zich. Zo blijkt uit onderzoek van sociologen Mara Yerkes en Chantal Remery (Universiteit Utrecht) dat zij samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit hebben gevoerd.

Sinds de coronacrisis nemen vaders meer huishoudelijke en zorgtaken op zich. Ruim een vijfde van de vaders zorgt meer dan voorheen voor de kinderen. Wel is het zo dat moeders het overgrote deel van de zorg- en huishoudelijke taken blijven uitvoeren, ondanks het feit dat zij vaker in essentiële beroepen werken en daardoor ook meer buitenshuis werken. Socioloog en hoofdonderzoeker Mara Yerkes (Universiteit Utrecht): “Deze bevindingen zijn zorgelijk voor de maatschappelijke en economische positie van moeders. Moeders die meer zorgtaken op zich nemen, werken bijna altijd minder en zijn daarom vaker economisch afhankelijk van een partner. Zorgelijk is bovendien dat de weerslag van de lockdown vooral zichtbaar is bij moeders.”

Yerkes ziet echter ook positieve ontwikkelingen. De toename in zorgtaken door sommige vaders biedt kansen voor verdere emancipatie van zowel moeders als vaders. “Deze laatste groep worstelt nog altijd met de maatschappelijke verwachtingen om kostwinnaar te zijn voor het gezin. Door de coronacrisis krijgen zij nu de kans om deze verwachtingen uit te dagen en meer zorgtaken op zich te nemen.”

Bron: Universiteit Utrecht

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen