< Terug naar overzicht

Corona: Belgische vrouwen zijn de pineut

Hoewel de dagelijkse tijdbesteding tussen vrouwen en mannen weinig verschilt, lijken op het eerste gezicht vrouwen veel meer dan mannen die de samensmelting van de levenssferen in het huis in goede banen trachten te leiden. Dit leert ons een tijdsbestedingsonderzoek van de Vrije Universiteit Brussel.

Voltijds werkende mannen en vrouwen leveren sinds de coronamaatregelen gemiddeld tien uur minder betaald werk dan de arbeidstijd die ze naar eigen zeggen op een gemiddelde werkweek presteerden voor de crisis. Dit blijkt uit tijdsbestedingsonderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Vooral werkenden met kinderen (50 procent) stellen dat ze minder tot veel minder werken. Bij wie geen kinderen thuis heeft is dat 36 procent. Zoals verwacht is de afname in werktijd het sterkst bij vrouwen met kinderen. Bij mannen maakt de aanwezigheid van kinderen weinig verschil in de afname van de werktijd.

Uit nieuwe resultaten van het tijdsbestedingsonderzoek volgt dat de quarantaine voor vrouwen meer stressvol is dan voor mannen. Beide hebben wel meer vrije tijd, gemiddeld een uur meer per dag. Ze zijn ook ruim een uur minder onderweg. Toch valt het op dat mannen gemiddeld een uur meer vrije tijd per dag hebben dan vrouwen. Vrouwen besteden gemiddeld een half uur per dag meer aan huishoudelijk werk en kinderzorg en gemiddeld een half uur per dag meer aan slapen en persoonlijke verzorging dan in 2013.

Ook de subjectieve tijdsdruk is zowel bij mannen als vrouwen lager dan in 2013. Al is de afname in tijdsdruk wel veel groter bij mannen dan vrouwen. “De eerste resultaten tonen aan dat het met de tijdstress voorlopig meevalt. We ervaren minder tijdsdruk dan pre-corona. Dat is ergens logisch, want we hebben geen last van files, kinderen hoeven niet naar school, sport, muziekles, etc. gebracht te worden. Vanuit dat oogpunt brengt de lockdown meer rust. Maar het blijft wel stressvol om één en dezelfde plek in te richten voor werk, school, huishouden en vrijetijd. Het blijkt ook dat dit meer stressvol is voor vrouwen dan mannen. Hoewel de dagelijkse tijdbesteding tussen vrouwen en mannen weinig verschilt, lijken het op het eerste zicht vrouwen veel meer dan mannen te zijn die de samensmelting van de levenssferen in het huis in goede banen trachten te leiden. De lockdown versterkt dus relatief gezien de genderongelijkheid”, zegt Theun Pieter van Tienoven, socioloog aan de onderzoeksgroep TOR van de VUB.

Bron: VUB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen