< Terug naar overzicht

Corona = meer werkdruk, minder vrije tijd en geen verschil voor gender-rollen

Het coronavirus heeft geleid tot meer werkdruk en minder vrije tijd. Bovendien heeft het geen invloed op de taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Dat komt tot uiting in een onderzoek van Stéfanie André (Radboud Universiteit Nijmegen) en collega’s van de eigen universiteit en van de Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

Sinds april 2020 hebben de onderzoekers vier metingen gedaan bij ouders met thuis wonende kinderen onder de 18 jaar.
De eerste meting wees uit dat vaders significant meer zorgtaken op zich namen dan voor corona. Hoera? Neen. In de tweede meting (juli) daalde het engagement van de mannen licht. In september daalde het nog meer en in november was het terug naar af. Weer naar het niveau van voor corona.
Het percentage ouders die meer werkdruk ervaren is blijvend hoog. Dat is zorgwekkend volgens Stéfanie André. Het verhoogt de kans op allerlei soorten mentale en fysieke problemen. Bovendien is de vrije tijd significant gedaald, vaak omdat ouders hun kinderen thuis moeten begeleiden bij de les en omdat de ‘buitenactiviteiten’ grotendeels wegvielen. Dus moeten de ouders meer zorgdragen voor de kinderen en hen meer entertainen.

Toch is niet alles negatief. Tijdens de eerste lockdown hadden vele ouders het moeilijk het moeilijk met het conflict tussen werken en verdeling van huishoudelijke taken. Ondertussen lijken ze een nieuw evenwicht gevonden te hebben en ligt de voldoening over de situatie nauwelijks lager dan voor corona.

Overigens pleit André voor betaald coronaverlof, omdat vrije tijd geen verspilde tijd is, maar noodzaak.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen