< Terug naar overzicht

Collega’s worden steeds vaker concurrenten

Besparingen, ontslagen en een hogere productiviteit doen de spanningen op de werkvloer stijgen. Dat zorgt voor meer concurrentie tussen collega’s en meer stress. Desondanks zijn weinig werknemers geneigd ander werk te zoeken.

Dat blijkt uit onderzoek van Insites Consulting in opdracht van HR-dienstenverlener Tempo-Team bij meer dan duizend werknemers en 400 HR-managers in België en Duitsland. Als antwoord op de crisis verhogen Belgische bedrijven de productiviteit, snijden ze in de kosten en voeren ontslagen uit. Bij bijna de helft van de werknemers leidt dit tot een verslechtering van de balans werk en privé (49%) en meer stress (43%). 38% zegt ook harder te moeten werken.

Dat alles zorgt ervoor dat relaties op de werkvloer steeds meer gespannen zijn. Een derde van de werknemers ondervindt meer spanningen op de werkvloer tussen collega’s. Een vierde voelt meer spanning met het management. Bij een vijfde zorgt dit bovendien voor meer spanningen thuis.

Veranderingsavers
Toch leidt deze toegenomen werkdruk en stress niet tot een golf van werknemers die op zoek gaan naar ander werk. 42% van de respondenten wil door de crisis niet van baan veranderen, omdat dit te veel risico inhoudt. Slechts 14% is actief op zoek naar een nieuwe baan. 13% wacht hiermee tot de crisis voorbij is.

Werknemers die wel op zoek gaan naar een nieuwe werkgever, zijn op zoek naar een bedrijf dat goed betaalt en financieel gezond is (44%). Een goed evenwicht tussen werk en privé (43%) komt slechts op de derde plaats.

Anderzijds verwacht een derde van de werkgevers (33%) dat eenmaal de arbeidsmarkt herleeft, veel werknemers elders een job gaan zoeken.

Noch werknemers, noch werkgevers staan open voor verandering. Nauwelijks een derde van de werknemers zegt zich gemakkelijker te kunnen aanpassen aan veranderingen en nieuwe situaties dan voorheen. Slechts een derde van de werkgevers zegt nu sneller te reageren op veranderingen in de markt. Bovendien creëert slechts een kwart van de werkgevers voldoende ruimte voor een flexibele werkomgeving, creativiteit en initiatief.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen