< Terug naar overzicht

Coaching goed ingeburgerd in bedrijven

De overgrote meerderheid van organisaties doet een beroep op coaching. Hoewel ze tevreden zijn over het resultaat van coaching, meet amper de helft de concrete resultaten. Opmerkelijk is dat de leidinggevende niet alleen beslist over de coaching, maar ook optreedt als coach.

Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstenverlener Securex en ICF bij meer dan 900 HR-verantwoordelijken. 85 procent van de bevraagde bedrijven, zowel grote als kleine, maakt gebruik van coaching.

Hiervan geeft 90 procent aan tevreden te zijn over het resultaat van de coaching. Vooral leidinggevenden genieten van coaching, uitvoerende werknemers het minste. De coaching kan worden uitgevoerd door de leidinggevende, een interne coach of een externe coach.

Voor coaching van uitvoerende medewerkers betalen de bedrijven een gemiddelde van 160 euro per uur. Deze bedragen per uur lopen voor expertfuncties op tot gemiddeld 190 euro per uur. Het meest wordt betaald voor coaching van directieleden. Daarvoor betalen bedrijven gemiddeld 245 euro per uur. 34 procent betaalt daarentegen meer en telt bedragen neer die kunnen oplopen tot zelfs 1000 euro per uur.

Of coaching effectief is, wordt slechts door 53 procent van de respondenten op een of andere manier nagegaan en dit ondanks het feit dat ze over het algemeen wel tevreden zijn. Coaching wordt voornamelijk subjectief geƫvalueerd op individueel niveau en niet zo zeer op team- of organisatieniveau. Indien effectiviteit wel gemeten wordt, doet slechts 6 procent dit op basis van objectieve cijfergegevens. 62 procent meet voornamelijk op een subjectieve manier.

In de meeste bedrijven nemen de leidinggevenden het initiatief voor de coaching en vullen ze zelf ook de rol van coach in. In 51 procent van de coachings is het de leidinggevende die coacht. In 27 procent van de gevallen is het een andere interne coach en slechts 23 procent van de coachings gebeurt door een externe coach.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen