< Terug naar overzicht

Charisma is een tweesnijdend zwaard

Charisma helpt om een loopbaan uit te bouwen en al snel in een leidinggevende positie te komen. Alleen, uit onderzoek aan de Universiteit Gent blijkt dat te veel charisma een negatieve impact heeft op de effectiviteit van de leidinggevenden. Op zoek naar de optimale dosis charisma.

In haar doctoraatsonderzoek nam Jasmine Vergauwe (Universiteit Gent) de rol van charisma onder de loep. We hebben het vaak over charisma in de context van leiderschap en het staat centraal in ideeën over succesvol transformationeel leiderschap, maar het begrip blijft vaak vooral heel flou.

Vergauwe kwam uit bij een reeks persoonlijkheidskenmerken – aspecten van de ‘grote vijf’ – die maken dat charisma kan gemeten worden. Het gaat over vijf facetten van extraversie (hartelijkheid, sociabiliteit, dominantie, energie, vrolijkheid), twee facetten van openheid voor ervaringen (verandering en waarden) en één facet van consciëntieusheid (ambitie). Vier kenmerken – angst, depressie, schaamte en kwetsbaarheid – hebben een negatieve invloed op charisma.

Of iemand charismatisch is, zo blijkt uit het onderzoek, heeft impact op de loopbaanuitkomsten van een persoon. Meer bepaald: hoe charismatischer iemand is, hoe hoger zijn positie. Charismatische personen krijgen dus meer dan gemiddeld een leidinggevende functie. Maar zijn het ook betere leiders? Niet noodzakelijk.

Meer weten daarover? Lees het in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, stephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen