< Terug naar overzicht

Cao’s van 25 sectoren schenden loonnorm

In 25 sectoren schenden de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) de loonnorm voor 2011 en 2012.

Dat blijkt uit een screening van alle cao’s door de federale overheidsdienst Werk. De vaststellingen hebben voor de individuele werknemer in de praktijk geen gevolgen.

De screening kwam er nadat de regering zelf een bindende, maximale loonnorm had opgelegd van 0 procent in 2011 en 0,3 procent in 2012 bovenop de index. De regering kwam tussenbeide nadat de sociale partners er niet in geslaagd waren tot een loonakkoord te komen.

“Een twintigtal akkoorden uit de profitsectoren en een vijftal uit de non-profit hebben de loonnorm blijkbaar niet gerespecteerd”, zegt Guy Cox, de directeur-generaal collectieve arbeidsbetrekkingen bij de overheidsdienst. Het gaat bijvoorbeeld om de scheikunde, bewakingsdiensten en groothandel van farmaceutische producten.

De betrokken sectoren krijgen nog enkele weken om op de vragen van de FOD te antwoorden. Doen ze dat niet of onvoldoende, dan zal de minister de algemene verbindendverklaring niet voorstellen, luidt het.

De screening moet vooral beschouwd worden als een signaal naar de sociale partners bij toekomstige onderhandelingen over sectorakkoorden.

Bron: De Standaard/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen